AGOS'ta bu hafta

AGOS bu hafta, AB'nin Seferov'un salınmasına göz yummasını manşetine taşıdı: 'Avrupa adaleti Aliyev'in gazına teslim'. Öne çıkan diğer başlıklar; 'Halep yangın yeri', 'Öcalan'ın avukatından Kürt hareketine sorular', 'Hasan Cemal 'kral çıplak diyor'', 'Avro'nun kaderi yargıçların elinde', 'Jason Eskenazi Fotofest'i anlattı', 'Türk'ün kötü olduğuna inanırdım', '500. yıla selam olsun', 'Pıçakçı ailesine medya yalanı' ve daha fazlası.

Avrupa’nın adaleti Aliyev’in gazına teslim

Azeri subay Ramil Seferov, 2004’te Macaristan’daki bir NATO toplantısında Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı odasında uyurken baltayla öldürdü. Macar adaleti “Görevim bütün Ermenileri öldürmektir” diyen Seferov’u ömür boyu hapse mahkûm etti. Aliyev yönetimi cinayetin ilk gününden itibaren Macaristan’dan Seferov’un iadesini talep etti ve bu talebini 8 yıl boyunca ısrarla sürdürdü.

8 yıl sonra Macaristan Adalet Bakanlığı aniden Seferov’u, cezasını kendi ülkesinde çekmesi şartıyla, Azerbaycan’a iade etti. İlk uçakla ülkesine dönen Ramil Seferov, Bakü’de kahraman olarak karşılandı. Aliyev, cumhurbaşkanı olarak kendisini affetti. Üsteğmenlikten binbaşılığa terfi ettirilen Seferov’a bir de ev hediye edildi. Bu gelişmeler karşısında Macaristan’ın üyesi olduğu AB’nin ağzını bıçak açmıyor.

İnsanın kanının donduran bu cinayetin ödüllendirilmesi karşısında Avrupa’daki derin sessizliğin elbette bir anlamı var. IMF ile pazarlık masasına oturan Macaristan yönetiminin çıkarttığı 3 milyar avroluk devlet tahvilini, doğalgaz zengini Aliyev yönetimi bir çırpıda satın alıverdi. Azerbaycan’ın Seferov için ödediği bedel bununla da sınırlı değil. Avrupa’daki kıyasıya enerji rekabeti de Seferov’un imdadına yetişti.

Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya ulaşmasında pay sahibi olmak isteyen Macaristan, Aliyev yönetimine ‘Seferov jesti’ yaptı. AB ise, üyesi Macaristan’ın tutumuna göz yumdu. Sonuçta, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın dediği gibi, “İlk kez bir AB üyesi ülke, nefret suçu anlamı taşıyan bir cinayetin failinin salıverilmesine neden oldu.” 

Devamını oku>

AGOS'ta öne çıkanlar:

Halep yangın yeri

Suriye’deki çatışmalar hızla yayılıyor. Ülkede bir günde ölenlerin sayısı 150’yi bulurken bu ölümlerin yarısı Halep’te gerçekleşiyor. Suriye’yi terk edenlerin ilk durağı Lübnan. Ancak Lübnan’da da hayat göçmenler için günden güne zorlaşıyor.

Devamını oku>

Öcalan’ın avukatından Kürt hareketine sorular

Öcalan’la müzakerelere aracılık eden avukat Selim Okçuoğlu, hızla yükselen şiddet ortamını yorumladı: “PKK’nin bağımsız bir devlet hedefi yoksa, bugünkü yöntemlerin, devrimci halk savaşının anlamı nedir?’ PKK şu anda bir bölgeyi, Beytüşşebap’ı ele geçirdi diyelim. Fiili durum ne olacak? Siz buna demokratik özerklik diyebilirsiniz ama fiili durum bu olmayacak, kopmuşsunuz demek olacak. Bugün kullanılan yöntemlerle demokratik özerklik denilen kavram örtüşmüyor.” 

Devamını oku>

Hasan Cemal ‘kral çıplak’ diyor

Hasan Cemal’in yazdığı 1915: Ermeni Soykırımı gelecek hafta Everest Yayınları’ndan çıkacak.

Devamını oku>

Avro’nun kaderi yargıçların elinde

Avro bölgesinin kurtuluş umudu olarak görülen Avrupa İstikrar Mekanizması’nın akıbeti, Almanya Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül’de vereceği kararla belli olacak. AB uzmanı Durmuş Özdemir, kararın olası etkilerini anlattı.

Devamını oku>

Jason Eskenazi Fotofest’i anlattı

Ünlü fotoğrafçı Jason Eskenazi Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali Fotofest’e katılmak için Türkiye’ye geldi. Ailesinin kökleri İstanbul’da olan New York’lu Eskenazi, Fotofest’in uluslararası küratörlüğünü yapıyor. Eskenazi, Fotofest’i ve kendi projelerini anlattı.

Devamını oku>

Türk’ün kötü olduğuna inanırdım

Kanadalı ünlü oyuncu Arsinée Khanjian, Anadolu Kültür ve Civilitas Vakfı’nın düzenlediği Dağa Tırmanmak söyleşi dizisinde Fethiye Çetin’le birlikte kişisel yolculuğunu paylaşmak üzere İstanbul’da. Bugüne kadar Türkiye’ye gelmeyi reddeden oyuncuyla, neyin değiştiğini ve neyin değişmediğini konuştuk. 

Devamını oku>

500. yıla selam olsun

Ermeni matbaacılığının 500. yılı kutlanıyor. UNESCO Yerevan’ı Dünya Kitap Başkenti ilan etti. 1412’de Venedik’te yayımlanan ilk Ermenice kitaptan bu yana geçen beş asrın hikâyesi, sadece Ermeni tarihinin değil, dünya tarihinin 500 yılına tanıklık ediyor.

Devamını oku>

Pıçakçı ailesine ‘medya yalanı’

Uğradıkları ırkçı saldırılar karşısında Türkiye’yi terk etmekten başka çare bulamayan Pıçakçı ailesine şimdi de Emniyet-medya ortaklığıyla yeni bir saldırı kampanyası başlatıldı. Muğla Emniyeti’nin açıklaması, ‘Ermeni yalanı çürütüldü’ başlığıyla servis edildi.

Devamını oku>

Eş bulamıyorum diyen kalmayacak

Nazaret Özsahakyan, karma evliliklerin önüne geçmek amacıyla, Ermeni gençlerin birbiriyle tanışıp evlenmesi için bir internet sitesi hazırlıyor. Özsahakyan, ‘hayesariyorum.com’ evlilik sitesini ve Ermeni toplumunda evliliklerde yaşanan sorunları anlattı.

Devamını oku>

Raffi abinin hayali gerçekleşti

Gençlerbirliği’nin Ankara’da Orduspor’la yaptığı Süper Lig maçını, 19 Mayıs Stadyumu tribününde Rafael Demircan ve çevresindeki gençlerle birlikte izledik, onun heyecanına ve mutluluğuna yakından tanık olduk.

Devamını oku>

Sarkis Çerkezyan’ın hayatı film oldu

Sarkis Çerkezyan’ın hayatını konu alan, Deniz Koçak’ın yönettiği ‘Yaşam Marangozu’ adlı belgesel film, izleyiciyle ilk kez İzmir’de buluşuyor. Koçak, “İnsanların, konuşmak istemediği, korktuğu tarih var filmde. Sarkis Amca bunları korkmadan anlattı” dedi.

Devamını oku>

Kategoriler

Güncel Gündem