Saint Antoine Kilisesi şimdilik satılmıyor

Beyoğlu'ndaki Saint Antoine Kilisesi'nin sahibi olarak görünen İtalya Kraliyet Ailesi mensuplarının varisleri, mülkün bir bölümünü satma girişimde bulunmuştu. Kilise ise tedbir kararı aldırdı. Varislerin tedbir kararının kaldırılması talebi reddedildi. Bu kararla kilisenin satış işlemi şimdilik gerçekleşmeyecek.

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde, kilise üzerindeki tedbir kararının kaldırılması talebiyle açılan ara duruşmaya, davacı kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu ile davalılar Ferdinando Quelberto, Öjenyo Alfonso ve Marya Bana'nın mirasçıları adına avukat Simay Mukaddes Söğütoğlu katıldı. Duruşmada, kilisenin Başrahibi İulian Pişta ve mirasçıları bulup dava açmaları için vekalet aldığı belirtilen Sebahattin Gök de hazır bulundu.

Beyanı sorulan davacı kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, mahkemeye sunduğu dilekçeyle Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin avukatı olarak feri (yan) müdahillik talebinde bulunduğunu kaydederek, Vatikan Ankara Büyükelçiliği'nin müdahillik talebinin kabulüne karar verilmesini istedi. 

Hatiboğlu tedbire yönelik itirazları kabul etmediklerini, davalılar tarafından dosyaya sunulan belgelerin sıkıntılı olduğunu ve aynı sıkıntılı belgelerle açılan başka bir davada mahkemenin kararından vazgeçerek yargılamanın yenilenmesi hükmü kurduğunu hatırlattı. Kilise avukatı Hatiboğlu, "Paha biçilemeyen bir yer, hangi bedel üzerinden tedbire konu ediliyor? Sıkıntılı belgelerle tedbir kararı kaldırılırsa büyük bir hukuk garabeti gerçekleşecektir" diye konuştu. 

Davalı varislerin avukatı Söğütoğlu ise tedbirin kaldırılmaması halinde müvekkillerinin mülkiyet hakkının ihlal edileceğini öne sürdü. 

Tekrar söz alan davacı kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, kilise ana binasının, kök mirasçılarının beyanlarına istinaden 1970'li yıllarda Bakanlar Kurulu kararıyla Saint Antoine Kilisesi üzerine tescil edildiğini belirterek, "Davalıların zararı söz konusu değildir. Yüz yıldır Türkiye'ye bile giriş yapmayan bir ailenin zarara uğraması mümkün değildir. Yüz yıllık bir Katolik mabedinin değeri, belediye rayiç değeri üzerinden tespit edilemez. Bu Katolik cemaatine ve feri müdahillik talebinde bulunan Vatikan devletine karşı bir hakarettir" ifadelerini kullandı. 

Davalılar avukatı Söğütoğlu da dönemin Bakanlar Kurulu kararına rağmen tapuda herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve dava konusu parsellerin halen davalılar adına göründüğünü aktararak, "Meseleyi kişiselleştirmemek lazım. Davalılar sadece hukuki haklarını aramaktadırlar. Burada ne Katolikler ne de Vatikan devletine bir hakaret söz konusu değildir. Dini bir değere paha biçmek söz konusu olmamaktadır" dedi. 

Taleplerle ilgili ara kararını açıklayan mahkeme, söz konusu taşınmazların devri halinde telafisi imkansız zararların oluşabileceği ve bu durumda davacının mağdur olacağı gerekçesiyle tedbir kararı verilme şartlarının oluştuğunu belirterek, davalılar avukatının dava değeri olarak 10 milyon lira göstererek tedbirin kaldırılmasına talebine yönelik yasal bir hüküm bulunmadığını kaydetti.

Duruşma çıkışı basın mensuplarına açıklama yapan Saint Antoine Kilisesi'nin avukatı Afşin Hatipoğlu, tedbir kararının devamına karar verildiğini belirterek, "Dava yargılama aşamasında. Sonucun ne olacağını hep birlikte izleyip göreceğiz. Şu an için davacı taraf olarak bizim lehimize bir karar söz konusu. Beklediğimiz karar da buydu, hukuk da bunu gösteriyordu. Kilise bu manada davada haklı olduğunu, bir adım daha önde olduğunu göstermiş oldu. Bu kararla birlikte artık taşınmazlarımız sağlam bir şekilde hukuki güvence altında" diye konuştu. (Sputnik.tr)

Kategoriler

Güncel