Türkiye'de koronavirüs vakası 18'e yükseldi

Koronavirüs'e yakalananların sayısı 18'e yükselirken, umreden dönenler Cumartesi gece saatlerinden itibaren 14 gün karantinaya alındı. Koronavirüs salgının önlenmesi kapsamında gece kulüpleri de bugünden itibaren kapatılacak. Dolar ise güne yükselişle başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'da koronavirüse yakalananların sayısının 18'e yükseldiğini açıklarken, yeni vakalardan 7'sinin Avrupa ülkelerinden, 3'ünün ABD'den gelen kişilerde, birinin ise ilk koronavirüs bulaşan kişinin çevresinde bulunduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Pazar günü umre ziyareti  için Suudi Arabistan'da bulunan son 5,300 umre ziyaretçisinin de  yurda dönmekte olduğunu Twitter'da ifade ederken, dönenler  Cumartesi gecesinden itibaren Ankara ve Konya'daki öğrenci  yurtlarında 14 gün boyunca karantinaya alındı.

İçişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, kişilerin çok yakın bulunması sonucu salgının yayılması ihtimalini göz önüne alarak bar ve gece kulüplerinin bugün 1000'dan itibaren kapatılacağın açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Almanyna, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Avusturya, İsveç, Belçika ve Hollanda'dan oluşan 9 ülkeden uçuşların durdurulduğunu Cuma günü açıklarken hafta sonunda Azerbaycan'a uçuşlar 17 Nisan'a kadar durduruldu, Gürcistan ile uçuşlar ise 20 Mart'tan itibaren durdurulacak. Azerbaycan'a kara yolu ulaşımı da ayrıca durduruldu. Ülkeye dönmek isteyenler 14 gün karantina altına alınmak koşuluyla dönebilecekler. 

Öte yandan Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri neredeyse sıfıra indirmesine rağmen koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Eylül 2018'den beri en yüksek gün içi seviyelerden olan 6.30'ın üzerinde işlem görüyor. 

Reuters ajansına konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed'in faiz oranını sıfıra çekmesinin trilyonlarca dolar likidite sağlaması en son  2008 krizinde gerçekleşmişti. Küresel riskten kaçış hala çok kuvvetli. Atılan adımların büyüklüğüne karşın endişe sona ermiş  değil. Bu da gelişmekte olan ülke piyasaları için satış baskısı  demek" dedi. 

Bu arada İngiltere’nin koronavirüs salgını ile ilgili hazırladığı rapor ülke basınında yer aldı. Halk Sağlığı İngiltere'nin (PHE) Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yetkililerine sunduğu rapora göre, gelişmeler salgının 2021’e kadar sürmesi ve 7.9 milyon İngilizin hastaneye yatma gereği duyması ile sonuçlanabilir.

Raporda, nüfusun yüzde 80’inin bu süreçte enfekte olabileceği ve ülkede yaşayan her 100 kişiden 15’inin bu süreçte hastanede bakıma ihtiyaç duyabileceği bilgisine yer veriliyor. 

Salgından etkilenen ülkeler arasında yer alan İngiltere’de COVID-19'a bağlı ölü sayısı bir günde 14 artarak 35’e ulaştı.

 
 

Kategoriler

Güncel