"Daha yaygın test yapılmalı, test sayısı artırılmalı"

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye'deki koronavirüs salgını ile etkin mücadele için daha yaygın test yapılması gerektiği görüşünde.

Reuters ajansının sorularını yanıtlayan Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konseyi İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu halka güvenmeme ve  'bilgi vermeyelim panik olmasın' yaklaşımını da doğru bulmadıklarını vurguladı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü açıklamasında günlük yapabildikleri test sayısını hızla artırmak istediklerini  söylemişti. Hızlı tanı kitleri ve test laboratuarı sayısı artırılarak günde 10,000-15,000 test yapılması hedefleniyor.

Dün itibarıyla Türkiye'de sadece 10,000 test yapılmışken, son 24  saatte yapılan test sayısı yaklaşık 2,000'e yükseldi. 

Çerkezoğlu, dünya genelinde hastalığın bulaşma hızını azaltma çabaları ve Türkiye'nin bu çalışmaların neresinde olduğu sorusuna, "Pozitif düşünmek istiyoruz. Hijyeni uygular, insandan insana bulaşma yollarını keserseniz yayılma eğrisini düzleştirmiş olursunuz. Bu yönde alınan tedbirler önemli. Ancak diğer bazı ülkeler kadar iyimser olamıyoruz çünkü sayıları bilmiyoruz" dedi. 

Çerkezoğlu, 10,000 test ile Türkiye'deki salgının eğrinin neresinde olduğunu öğrenmenin mümkün olmadığını ifade ederek, "Daha yaygın, elbette herkesi değil ama onbinlerce test yapıldıktan sonra COVID-19 sayısında oransal bir düşüş olursa başarılıyız demektir. Umuyoruz gelecek 10 gün içinde (eğrinin) neresinde olduğumuzu olumlu bir şekilde göreceğiz" dedi. 

Çerkezoğlu koronavirüs testi yapılan hastalar ve onları tetkik eden doktor ve sağlık personeline test sonuçlarının 3  veya 4 günde ulaşıyor olduğunu ifade ederek bunu "kabul edilebilir bir durum değil" olarak niteledi. 

Çerkezoğlu, "COVID-19 pozitif bir hastaya yaklaşımla COVID şüphesi taşıyan hastaya yaklaşım hayatın olağan akışında farklılık gösterir. Hastaneye yatırılınca 3-4 gün sonucu alamayanlar var. Doktorlar, sağlık çalışanlarının bile bu sürede tedavi altına aldıkları hasta sonucu hakkında bilgilendirilmemesi kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

"Şu an eleştiri zamanı değil, herkes elinden geleni yapmalı. Ama elinden geleni bilime, akla uygun yapmalı" diyen Çerkezoğlu, "Ancak uzun süre test sonucu bildirilmemesinin norm olması durumu var, bu tıbben kabul edilemez" dedi ve ekledi: "Pandemilerde, muhakkak sağlık bakanlığının inisiyatifinin güçlü olması, kararların merkezden alınması ve uygulanması gerekir. Ancak ortak aklın oluşmasına da izin vermeli. Gereksiz bir halka güvenmeme, 'bilgi vermeyelim panik olmasın' yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Burada siyasi bir karar varsa, başarı hikayesi düşünülüyorsa COVID'le mücadelede bunun yeri olmadığını, hastaların açıkça bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"Ölü sayısını az görünür kılma çabasının bir anlamı yoktur. Bir şeffaflık sorunu var" diyen Çerkezoğlu, vaka ve ölü sayısının gece yarısı açıklanıyor oluşuna atıfta bulunarak "Bunun gece yarısı açıklanmasının bir anlamı yokken, sayı konusunda gizliliğin hiçbir anlamı yok. Sayı neyse odur. Halkı paniğe sevk etmek gibi bir etkisi olmaz" dedi.

Kategoriler

Güncel