Erdoğan'ın ‘Azerbaycan’ın yanındayız’ sözlerini Aliyev alkışladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 'Her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz' sözlerine Aliyev alkışlarla karşılık verdi. Toplantı öncesinde ise iki ülke arasında protokol anlaşmaları imzalandı.

Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılanan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YSİK) toplantısı sonrası Aliyev ile birlikte yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda Afyonkarahisar'da 4 komutanın başka yerlere tayin edildiğini açıklayan Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sabotaj iddiasına karşı hem TSK'nın hem hükümetin yargıya gideceğini bildirdi.

Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili Türkiye'nin tavrının sorulması üzerine de, 'Her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz' sözleri Aliyev tarafından alkışlanan Erdoğan şunları söyledi:

Karabağ konusunda Azerbaycan’ın yanındayız

Dağlık Karabağ konusunda başta Minsk üçlüsü olmak üzere bu işte çözümün yollarını açmadıktan sonra bir defa bizim burada böyle bir kapı açmamız söz konusu değil. Bu iktidarımız boyunca hep söylediğimiz sözdür. Böyle bir adım atamayız. Bütün atacağımız adımlarda işgal altında olan yerlerden Ermenilerin çıkması gerekir. Bu uluslararası kurumlar tarafından da 'Burası Azerbaycan'ındır' denmesine rağmen hala buranın hak sahiplerine verilmemiş olması durumumuzu açık net ortaya koymaktadır. Burada kesinlikle Ermenistan'la ilgi koyduğumuz tavır neyse bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir. Her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. (Erdoğan'ın bu sözleri Aliyev'den alkış aldı.)

Esad'ın seçim kararının bir kıymeti yok

Şu anda Suriye'deki yapılacak seçimlerin inandırıcılığı yoktur. İnandırıcılığı olmayan bir zeminde yapılacak seçimin neticesi de malumdur. Suriye'de adeta bir iç savaş havası var. Böyle bir ortamda yapılacak seçimin neticesi bellidir. Bundan önce de sandık getirdiler ortaya. Suriye halkı kahir ekseriyetiyle sandığa gitmedi. Bir defa sağlıklı bir yapıya geçilmeden yapılacak seçimlerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Cenevre kararlarına Suriye rejimi uymamıştır. Kofi Annan'ın bırakıp gitmesinin sebebi bellidir. Böyle bir ortamda sağlıklı bir demokratik zemin yoktur. Sağlıklı bir zemin olmayınca buradan çıkacak neticelerin kabul edilmesi mümkün değildir.

Şu anda BM güvenlik konseyinde geçici üye olarak Azerbaycan'ın görev yapması bizim için önem arz ediyor. 2015-16'da Türkiye aday olacak.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Minsk grubu