Ermenistan dünya şampiyonu

İstanbul’daki 40. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 150 ülkeyi geride bırakan Ermenistan şampiyon oldu. Turnuvanın favorileri Rusya ve Çin’le çekişen Ermenistan, son maçta Macaristan’a karşı kritik galibiyetler elde ederek son dört turnuvada üçüncü kez olimpiyat kupasını aldı. Şampiyon satranççıları Yerevan’da Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve kalabalık bir topluluk karşıladı.

Ermenistan satrançta bir mucizeyi gerçekleştirdi ve son dört dünya şampiyonasındaki üçüncü şampiyonluğunu kazandı

SARKİS GÜREH / LİLİT GASPARYAN
sgureh@agos.com.tr / lilitgasparyan@agos.com.tr

İstanbul’da düzenlenen 40. Dünya Satranç Olimpiyatı’nın şampiyonu, 150 ülkeyi geride bırakan Ermenistan oldu. Turnuvanın favorilerinden Rusya’yla ve güçlü Çin’le çekişen Ermenistan, son maçta Macaristan’a karşı, Sergei Movsisyan’ın kritik galibiyeti ve dezavantajlı başladığı maçtan puan çıkaran Vladimir Hagopyan’ın başarılı performansıyla, tarihinde üçüncü kez olimpiyat kupasına uzandı. Şampiyonluk kupasını ve altın madalyayı 9 Eylül Pazar günü düzenlenen törenle alan ekip, Pazartesi günü döndüğü Ermenistan’da, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.

2012 Dünya Satranç Olimpiyatı, son ana dek süren çekişmeli maçlarıyla ve karşılaşmaların tamamlanmasının ardından, şampiyonun açıklanmasından önce yaşanan gergin bekleyişle, uzun süre unutulmayacak bir turnuva oldu. İlk beş turu lider bitiren Ermenistan, şampiyonluk için çekiştiği Rusya ile berabere kalması ve Çin’e yenilmesiyle dördüncülüğe kadar geriledi. Motivasyonunu kaybetmeyen takım, Özbekistan’ı 3-1, Almanya’yı 2,5-1,5, Hollanda’yı 3-1 yenerek şampiyonluk iddiasını sürdürdü. 9 Eylül’de yapılan final maçları öncesinde, 17 puana sahip üç ülkeden Çin birinci, Ermenistan ikinci, Rusya ise üçüncü durumdaydı. Final turunda, Ermenistan, satrançta ekol oluşturmuş ülkelerden biri olan Macaristan’la; Çin, son olimpiyat şampiyonu Ukrayna’yla; Rusya ise Almanya’yla eşleşti. Ermenistan’ı desteklemek için tribünlerdeki yerini alan az sayıdaki seyirci final karşılaşmalarını nefeslerini tutarak izledi.

Macaristan eşleşmesi

Ermenistan-Macaristan eşleşmesi, siyasi ve magazinel boyutuyla da dikkat çekti. 2004 yılında Ermenistanlı subay Gurgen Margaryan’ı öldüren Azerbaycanlı subay Ramil Seferov’u Azerbaycan’a iade eden Macaristan, geçen hafta boyunca Ermenistan’da protesto edilmiş ve Ermenistan, Macaristan’la diplomatik ilişkilerini kesmişti. Ancak, siyasi çalkantılara rağmen, satranç masalarında dostça bir rekabet yaşandı.

Öte yandan, Levon Aronyan - Péter Lékó maçı, tribündeki izleyicilerden birinin, diğerlerinden daha gergin ve heyecanlı saatler geçirmesine neden oldu. Ermenistan Satranç Milli Takımı’nın antrenörü Arşak Petrosyan’ın kızı ve Lékó’nun eşi Sofi, eşi ile babasını ve ülkesini karşı karşıya getiren maçı, satranç masasının önünde, sinirli adımlarla volta atarak izledi.

Aronyan’ın beraberliği

Beyaz taşlarla başlamanın avantajını kullanan Lékó, Ermenistan takımının ve dünya satrancının en güçlü ismi olan Levon Aronyan’ı zorladı. Aronyan, sürekli şah çekerek maçın berabere bitmesini sağladı ve iki oyuncu da yarımşar puan aldı. Bu sonuç tribünlerdeki izleyiciler için sürpriz oldu ancak Ermenistan Milli Takımı’nın, beraberliği hesapladığı ve taktiğini buna göre geliştirdiği anlaşıldı. Aronyan’ın ardından Gabriel Sarkisyan da masadan beraberlikle kalktı ve maçta durum 1-1’e geldi.

Çin ve Rusya

Çin ise Ukrayna karşısında tutunamadı; birinci masada mücadele eden İvanchuk, rakibi Hao Wang’ı, Pavel Eljanov ise Bu Xiangzhi’yi yendi. Ukrayna bu galibiyetlerle Çin’i safdışı bırakırken, Ermenistan’ın kupaya uzanmasına önemli katkı sağladı. Bu arada, Rusya masasından, ilk iki maçın berabere tamamladığı haberi geldi. Sonrasında, Vladimir Kramnik ve Sergey Karjakin’in galibiyetleriyle, Rusya, karşılaşmayı 3-1 kazandı ve masadan önemli bir averaj artısıyla ayrıldı. Böylece, Ermenistan ve Rusya, şampiyonluğun en güçlü adayları olarak baş başa kaldı.

Movsisyan’ın galibiyeti

Uzun yıllar Çek Cumhuriyeti adına yarışan, ardından Slovakya’ya geçen, 2010 yılından bu yana ise Ermenistan formasını giyen Sergei Movsisyan, Ermenistan’ın 2012 Satranç Olimpiyatı’nda kazandığı şampiyonluğun en önemli mimarlarından biri oldu. Movsisyan, Macar rakibi Zoltan Almasi karşısında elde ettiği galibiyetle ülkesine 1 puan kazandırdı ve skoru 2-1’e getirdi.

Hagopyan’ın ve Ermenistan’ın kader maçı

Movsisyan’ın galibiyetine rağmen, Ermenistan, hâlâ Rusya’nın gerisindeydi. Bu arada, üçüncü masada turnuvanın kader maçında Vladimir Hagopyan, güçlü rakibi Judit Polgár ile oynamaya devam ediyordu. Hagopyan’ın, gelmiş geçmiş en güçlü kadın satranççı olarak gösterilen Polgar karşısında mutlaka puan çıkarması gerekiyordu. Tüm maçlar tamamlanmıştı; herkes merakla ve büyük bir heyecanla, bu masadan çıkacak sonucu bekliyordu. Siyahlarla oynamanın dezavantajına rağmen, Hagopyan, karşılaşmayı berabere bitirmeyi bildi. Bu sonuçla, Ermenistan Macaristan eşleşmesi 2,5-1,5 tamamlanmış oldu.

Ve şampiyon...

Maçlar bittiğinde Rusya ve Ermenistan’ın 19’ar puanı bulunuyordu. İki takımın oyuncuları, resmi sonuçların açıklanmasını beklemek üzere odalarına çekildi. Açıklama yaklaşık yarım saat sonra yapıldı ve Ermenistan, çok küçük bir averaj fazlalığıyla 2012 olimpiyat şampiyonu oldu. Vladimir Hagopyan gümüş, Levon Aronyan ise altın madalya almaya hak kazandı. Ermenistan Kadın Milli Takımı, olimpiyat altıncısı ve A kategorisinin üçüncüsü oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, programda adları geçmesine rağmen ödül törenine katılmadı.

ŞAMPİYONLAR AGOS’A KONUŞTU

Aronyan: Risk aldık

“Hazırlık döneminde olimpiyat İstanbul’da olduğu için çok daha iyi oynamamız lazım diye konuşuyorduk. İlk maçlarda gergindik; son maçlar çok daha iyi geçti. Hollanda maçı bizim için kritik bir virajdı. Biz Arjantin’le oynayacağımızı düşünüp, onları yeneriz diye sevinirken, Hollanda ile eşleştik. Bu maçta birbirimize kenetlendik ve takım ruhunu yakaladık. Olimpiyatlarda önemli olan takım oyunudur. Oradaki birlik olimpiyatların sonuna kadar sürdü ve güzel bir sonuç getirdi. Biz hep kazanmayı hedef alan bir takımız. Maçlarda risk alıyoruz. Mesela Rusya karşılaşmasında, Sergey Movsisyan dünyanın en iyi satranççılarından birine karşı parlak bir oyun sergiledi. Cesur davranıp çok risk aldı. Ben olsam belki de alamazdım o riskleri.

Benim Péter Lékó ile berabere kalmam beklenen bir durumdu. Siyahlarla kazanmak çok zor. Sergey’in ve Gabriel’in maçlarını kazanacaklarını planladık. Gabriel yapamadı ama Sergey çok önemli bir maçı kazandı.

Movsisyan: Takım olarak güçlüyüz

Duygularımı tarif etmek çok zor. Olup biteni çok derin yaşıyorum. Sanırım birkaç gün daha kendime gelemem. Böyle bir şey hayatta ancak bir kez gelir insanın başına.

Bugün Levon’un oyununun berabere bitirmesi bizim için sürpriz olmadı. Vladimir’in oyununda da beraberlik gözüküyordu. Bu durumda kazanmam gerektiğini anladık. Takımıma çok önemli bir anda katkı sağladığım için ayrıca mutluyum.

Biz maçlara neşeli çıkarız, bireysel değil takımı düşünerek oynarız. Birçok takım bunu beceremiyor. Her biri çok güçlü sporculara sahip ama takım halinde beklenen sonuçları vermiyorlar. Bizde her birimizin kişisel skoru belki çok güçlü gözükmüyor ama biz takım olarak çok güçlüyüz. Özellikle Levon gibi bir liderle...

Hagopyan: Oyunuma baktım

Ben sadece oyunumu oynuyordum. Oyunun ne kadar önemli olduğunu ya da başka herhangi bir şey düşünmüyordum. En doğru adımı atmaya konsantre olmuştum. Şampiyon olduğumuz için çok mutluyum.

 

 

Lıputyan: Dörtte üç yaptık
Ermenistan Satranç Federasyonu

Tarihi bir olay yaşandı bugün. Bu şampiyonlukla birlikte, son dört olimpiyattan üçünü kazanmış olduk. Bugüne kadar hiçbir ülke böyle bir başarı elde ededi. Çocuklar bir mucizeyi gerçekleştirdiler. Dünyadaki tüm Ermeniler büyük bir mutluluk yaşıyor. Başarımızın ardında, sporcularımızın hem özel yaşamlarında hem de satrançta dürüst olmaları yatıyor. Bu olimpiyatın sembolik bir önemi de var. Türkiye’de şampiyon olarak, nüfus bakımından küçük, ama önemli başarılara imza atan bir halk olduğumuzu gösterdik.

Petrosyan: Müthiş sporcular
Teknik Direktör

Çok mutluyum. Kazanmak için mücadele ediyorduk, fakat mücadele etmek ve kazanmak farklı şeyler. Oyuncularımızda takım ruhu var. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. Başarımızı buna borçluyuz; her biri müthiş birer sporcu, ve Levon gibi bir liderleri var.