Zini Gediği Anma Mekanı tahrip edildi

Erzincan’da 1938 yılında Zini Gediği’nde topluca kurşuna dizilenlerin anısına 8 Temmuz 2014 tarihinde inşa edilen Zini Gediği Anma-Hatırlama Mekanı kimliği belirlenemeyen kişilerce yıkıldı.

Zini Gediği İnsiyatifi tarafından yapılan açıklama, “Bu barbarlığı yapanları affetmiyoruz/affetmeyeceğiz” denilirken, “1938 Dersim tertelesi günlerinde Erzincan/Ovacık sınırındaki Zini Gediği’nde topluca kurşuna dizilen atalarımız anısına 8 Temmuz 2014 tarihinde inşa ettiğimiz Zini Gediği Anma-Hatırlama Mekanı 'bilinmeyen' kişilerce yıkıldı. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen bu barbarlığa kamuoyunun ve ilgililerin dikkatini çekmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

HDP Milletvekili Zeynel Özen, Zini Gediği Anma Mekanı’nın tahrip edilmesini İçişleri Bakanı Soylu’ya sordu. Özen, bunu yapanların hukuk önünde hesap vermelerini istedi. 

Özen, Soylu’nun yanıtlaması için verdiği önergede şunlara dikkat çekti:

“Dersim Katliamı sürecinde 8 Ağustos 1938’de herhangi bir sorgulama ve yargılama olmadan köylerinden, tarlalarından, evlerinden toplanan 100 civarında insan, aç ve susuz bir halde saatlerce yürütülerek, Erzincan-Ovacık (Dersim) sınırında 2700 rakımlı Zini Gediği’nde topluca kurşuna dizildiler. Erzincan’ın Kılıçkaya (Surbahan), Galolar, Magaçur, Brastik, Balibey, Kismikör köylerinden olan bu masumların hepsinin ortak özelliği Alevi olmalarıydı. Bu katliamın olduğu dönemlerde Zini Gediği’nin de dahil olduğu bu alan yasak bölge ilan edildi. Böylece katledilen masumların cesetleri kurda, kuşa, yılanlara yem edildi. Kendilerine bir mezar yeri ve kefen dahi fazla görüldü. 1950’li yıllarda “yasak bölge” uygulaması bittiğinde Zini Gediğine giden köylüler ortalığa saçılmış kemikleri gördüler.

Katledilenlerin çocukları ve torunları olan o bölgedeki Alevi canlar, “Zini Gediği İnisiyatifi” olarak atalarının anısına, ulaşımı oldukça zor olan ve kemiklerin hala orta yerde duran Zini Gediğinde 8 Temmuz 2014 tarihinde oradaki taşları toplayarak, kemikleri içinde topladıkları ve mum yakabilecekleri sade bir Anma Mekanı yaptılar. O günden bu yana her yıl 8 Ağustos günü bir kaç saat yürümeyi gerektiren bu Anma Mekanı’nda toplanarak atalarını anmakta; anılarına mumlar yakıp, gülbenkler okumaktaydılar."

Özen Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:


"- Zini Gediği’ndeki anıt mezarlar kimler tarafından bu saldırılara maruz kalmıştır?
- Zini Gediği’ndeki Anma Mekanı’ndaki anıt mezarlara gerçekleştirilen bu insanlık dışı saldırıya dair bakanlığına bağlı birimlerin herhangi bir soruşturması mevcut mudur?
- Bu saldırıya dair bir soruşturma mevcut ise kamuoyuna soruşturmanın içeriği hakkında şeffaf ve doyurucu bir açıklamada bulunulacak mıdır?
- Bu saldırıyla ilgili gözaltına alınan kimse var mıdır?
- Türkiye’deki Alevi ibadethane ve mezarlıklarına yönelik devam eden benzeri saldırıların önlenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?" (Sendika.org, Pinha)

Kategoriler

Güncel