Ermenistan'dan Azerbaycan'ın nükleer tehdidine tepki

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın "Ermenistan'daki Metsamor Santrali'ni vurabiliriz" açıklamasına tepki gösterdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı  Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali'ni hedef alabileceklerini belirtmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dargahlı, Sputnik'e yaptığı açıklamada,“Ermenistan tarafı, Azerbaycan ordusunun elindeki en modern füze sistemlerinin yüksek bir hassasiyetle Metsamor Nükleer Santrali’ni vurma yeteneğine sahip olduğunu unutmamalı. Bu, Ermenistan için büyük felakete yol açar” ifadesini kullanmıştı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı bu açıklamanın uluslararası hukukuna aykırı bir terör ve insanlığa karşı suç işleme tehdidi olduğunu ifade etti. Açıklamada "Böylece Azerbaycan devlet düzeyinde yaptığı terör tehdidiyle Cenevre Bildirisine göre insanlığa karşı suç işleme amacını açık bir şekilde dile getirmiş ve soykırımı gerçekleştirme niyetini ortaya koymuş oluyor" dendi.  

Öte yandan çatışmalar dün de sürdü. Ermenistan Savunma Bakanlığı’na göre Azerbaycan  Ermenistan sınırının neredeyse tamamı boyunca ateşli silahlarla 120 kez ateş açtı.

Savunma Bakanlığı temsilcisi, Kriz Bilgilendirme Merkezi sorumlusu Artsrun Hovhannisyan, sınırın gece ve Cuma sabahı nispeten sakin olduğunu teyit etti.

TBMM'de ise AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grupları dün Ermenistan'a karşı ortak bir bildiri yayınladı. 

Bildiride "İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkanlarıyla toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir" dendi. 

Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vardan Toganyan ise, Bakü yönetiminin çatışmalar öncesi açıklamalarının Azerbaycan’da kamuoyunu savaşa hazırladığını söyledi. Toganyan, “Özellikle de Azerbaycan Devlet Başkanı’nın (İlham Aliyev) 6 Haziran’da yaptığı son açıklama, aslında Karabağ konusunda müzakere sürecinden çekildikleri anlamına geliyordu” ifadesini kullandı.

İlham Aliyev geçen hafta pazartesi günü, Karabağ sorununa yönelik müzakere sürecinin yürütülmediğini, dışişleri bakanlarının video konferansla yaptıkları görüşmelerin bir önemi olmadığını söylemişti.

(Ermenistan Kamu Radyosu, Sputnik, AA)


Kategoriler

Güncel