Beyrut'ta yıkım büyük

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos günü akşam saatlerinde meydana gelen patlama tam bir yıkım yarattı. Patlamada 135 kişi hayatını kaybetti, 4.000 kişi yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Ermeni toplumundan da ölü ve yaralılar var.

Şu ana kadarki belirlemelere göre 135 kişi hayatını kaybetti, 4.000 kişi yaralandı. Çok sayıda insandan haber alınamıyor. Sağlık kuruluşları zehirli gaz solunmaması için vatandaşlara evlerinde kalmalarını tavsiye ediyor.
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, Lübnan’daki hastanelerde kritik durumda olan hastaların tedavisi için yeterli yatak ve ekipman olmadığını açıkladı.
Bakan Hassan, çok sayıda çocuğun kurtarıldığını ancak ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi.
Ölenler ve yaralananlar arasında sağlık çalışanlarının da olduğu belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı tıbbi depoda bulunan yüzbinlerce aşı ve ilacın da kullanılamaz hale geldiği tahmin ediliyor.
Lübnan’da patlamanın olduğu limanın genel müdürü yerel televizyon OTV’ye yaptığı açıklamada, patlayıcı özellikli maddenin şimdiye kadar limandan çıkarılmış olması gerektiğini söyledi.

Altı yıldır bekleyen amonyum nitrat
Hassan Koraytem, bir mahkeme kararının ardından amonyum nitratın 6 yıldır limanda depolandığını kaydetti.
Koraytem, gümrük departmanının ve devlete bağlı güvenlik birimlerinin maddenin ihraç edilmesi ya da çıkarılması talimatlarına rağmen, “Hiçbir şeyin yapılmadığını” belirtti.
Beyrut'ta patlama sonrası yakınlarına ulaşamayanlara yardımcı olmak için kayıpların arandığı bir Instagram hesabı açıldı.
“locatevictimslebanon’ isimli hesapta, hastanelere yatırılanların isimleri paylaşılıyor.
Bu arada 2014 yılından bu yanan limanda görev yapan tüm personel için ev hapsi kararı çıkartıldığı belirtiliyor. 

Tahıl depoları kullanılmaz halde
BBC muhabiri  Rami Ruhayem şunları söyledi:
“Yüzlerce kişi evlerinden oldu, bir saniye içinde her yer yaşanmaz hale geldi ve cam kırıkları ve enkazla doldu.
Lübnan gıdasının çoğunu ithal ediyor, bir yıldır ekonomi serbest düşüşte, gıda yoksunluğunun artmasından endişe ediliyor.
Limanda bulunan tüm tahıllar artık kullanılamaz halde. Yaşanan şok gittiğinde bile etkisi derinlerde iz bırakacak.”
Reuters ajansına konuşan 32 yaşındaki Le Gray Hotel'in yöneticisi Hassan Zaiter. “Bu patlama Lübnan'ın çöküşünü resmileştiriyor. Yönetici sınıfı suçluyorum, ”dedi 
Başbakan Hassan Diab ihmali olanlardan  hesap sormaya söz verdi, ancak Reuters ajansına konuşan Beyrutlu şoför Abou Khaled, Diab'ın ve bakanlarının bu felaketten sorumlu tutulması gereken ilk kişiler olduğunu söyledi ve “İhmalleri ile bu millete karşı bir suç işlediler” dedi.
İthalat için kritik önemde olan liman bölgesi, enkaz halinde. 
Resmi açıklamalarda terör ya da  sabotaj üzerinde durulmazken ajanslar, patlamanın, eski Başbakan Rafik el-Hariri ve 21 kişiyi öldüren 2005 yılındaki saldırı nedeniyle yargılanan Hizbullah üyesi dört kişi hakkında verilecek karar öncesinde yaşandığı notunu da düşüyorlar.
Beyrut'ta yaralanan Türk vatandaşlarının sayısı 6'ya çıktı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, " Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Kızılay aracılığıyla bölgeye arama kurtarma ekibi ve acil sağlık personeli sevk edilmekte, Sahra Hastanesi kurulumu planlanmakta, ayrıca ilaç ve tıbbi malzeme dahil, acil insani yardım malzemesi gönderilmektedir" dedi.
ABD, AB, İsrail ve İran ve Körfez ülkelerinin de aralarında bulunduğu birçok ülke Lübnan’a tıbbi ve insanı yardım gönderdi ya da göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Ermeni toplumu zor durumda

Kalabalık sayılabilecek bir Ermeni topluluğunun da yaşadığı kentte ilk belirlemelere göre altı Ermeni hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden biri El Katayib Partisi Genel Sekreteri Nazar Nacaryan. İki çocuk annesi Delia Papazyan da hayatını kaybedenler arasında. Kimliği belirlenen diğer isimler Jacques Paramakian, Jesse Bezjian ve Varujan Tosunyan.  Ayrıca Ermeni toplumundan yaralılar da var.  Ermenistan Büyükelçiliği ve Antilyas Ermeni Katolikosluğu da  patlamadan hasar gördü. Agos’a bilgi veren Krikor Alozyan, Ermeni toplumunun yaşadığı Burj Hamud’un patlama bölgesine yakın olduğunu belirterek “Binalar hasar gördü. Ölü ve yaralı sayısı giderek artıyor. Artmaması için dua ediyoruz” dedi. 
Beyrut Ermeni Büyükelçiliği yakınları hakkında bilgi almak isteyen tüm Ermeni vatandaşları için bir yardım hattı kurdu. Haygazyan Üniversitesi de patlamada hasar aldı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Naghdalyan, Ermeni toplumundan yaklaşık 100 yaralı olduğunu belirterek, “Kaybolan kişi sayısı yüksek olduğundan ne yazık ki, bu sayı artabilir” dedi. 
Lübnan Ermeni toplumu da sosyal medya mesajlarından yardım talebinde bulunuyor. Arevelk sitesine konuşan işadamı Sevag Arzruni,  “Lübnan’da aylardır sürekli bir felaket durumunda yaşayan on binlerce insan, dünden beri kamu  kurumlarının çöküşünü yaşıyor.. Lübnan Ermenileri şu anda bir salgın, kıtlık ve anarşi tehdidi altında. Ermenistan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Katolikos'u bir an önce Lübnanlı-Ermenilerin geri dönüş sürecini başlatmaya çağırıyoruz. Bu andan itibaren kayıtsızlık, yavaşlık, hareketsizlik suçla eşdeğerdir” dedi. 
Lübnan milletvekili Hagop Pakraduni ise 5 Ağustos günü akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Ermeni toplumundan 11 kişinin öldüğünü söyledi. 

Ermenistan ve Karabağ devrede
Ermenistan Başbakanlığı Basın Sözcüsü Mane Gevorgyan, Ermenistan'ın Lübnan'a her türlü yardım göndermeye hazır olduğunu söyledi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan resmi Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda  “Kardeş Lübnan’da meydana gelen ölümcül patlamadan şok oldum. Az önce Kilikya Ermeni Katolikosu Aram 1. ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Katolikos’a, Ermeni toplumuna, kardeş Lübnan devletine ve halkına dayanışmamı ifade ettim” sözlerine yer verdi. Paşinyan ayrıca “Kardeş Lübnan’ın yanındayız” dedi.
Karabağ yönetiminden yapılan açıklamada ise “100 ya da 150 aileyi kabul etmeye hazırız” dendi. 

Patrikhane’den açıklama
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle dendi:
“Beyrut limanında 4 Ağustos 2020, Salı akşamı şiddetli bir patlama meydana geldi ve bunun sonucunda, birçok ölü ve yaralı bulunmakta. Bu olay, özellikle Ermenilerin yoğun olduğu Burc Hamut mahallesinde ve çevre bölgelerde ciddi hasarlara yol açtı. Patlama sonucu, Kilikya Katolikosluğu Katedrali’nde ve külliyesinde de maddi zararlar meydana geldi. Bu sarsıcı olay sonrasında Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri, Kilikya Katolikosu Kadasetli Aram I. Hazretleri’ni telefonla arayarak, Patriklik Makamı, Ruhani Meclis ve Ermeni Cemaati adına taziyelerini sundu. Patrik Hazretleri, İstanbul Ermeni Cemaati’nin, Beyrut’taki acıya ortak olduğunu belirterek, özellikle Beyrut Ermeni Cemaati’nin bekası için dua ettiklerini belirtti. Patrik Hazretleri, 9 Ağustos 2020, Pazar, Patriklik Makamı’na bağlı tüm kiliselerde, patlama sonucu yaşamını yitirenler için dualar edileceğini belirtti. Aynı vesileyle patlama sonucu sarsılan cemaat üyelerinin esenliği ve huzuru için dualar edileceğini sözlerine ekledi. Kadasetli Katolikos Aram I. Hazretleri, Patrik Sahak II. Hazretleri’ne taziye münasebetiyle teşekkürlerini iletti. Beyrut’ta bulunan cemaat üyelerinin taşıdığı maddi ve manevi hasarın geçici olmasını dileyerek, cemaatin huzuru için duaya gerçekten çok ihtiyaçları olduğunu hatırlattı.”


Kategoriler

Güncel