İran, Rusya ve Fransa yabancı savaşçılardan rahatsız

Türkiye'nin Azerbaycan'a Suriye'den savaşçılar götürdüğü yönündeki haberler daha sık gündeme gelirken İran ve Rusya'dan durumdan rahatsızlık belirten açıklamalar yapıldı .Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'den Dağlık Karabağ'a Suriyeli savaşçıların gönderildiğine dair ellerinde kanıt olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanılığı sözcüsü Said Katipzade  İran'ın kuzey sınırlarına bitişik bölgelere teröristlerin konuşlandırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Katipzade  "İran İslam Cumhuriyeti, terör örgütlerinin kuzey sınırlarımıza bitişik bölgeleri ulusal güvenliğimiz için bir tehdide dönüştürmesine hiçbir şekilde izin vermeyecektir." diye konuştu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, çatışmalara Suriye ve Libya'dan yasa dışı silahlı grupların gönderildiğini açıkladı.

Açıklamada, "Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasa dışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Dağlık Karabağ'da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız" ifadelerine yer verildi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, ilgili tüm ülkeleri, "yabancı terörist ve paralı askerlerin çatışmalarda kullanılmasını önlemeye" çağırdı.

Son olarak  Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'den Dağlık Karabağ'a Suriyeli savaşçıların gönderildiğine dair ellerinde kanıt olduğunu söyledi.

Macron "Elimize geçen kesin bilgilere göre, cihatçı gruplara bağlı Suriyeli savaşçılar, Gaziantep'ten geçerek Karabağ'da cepheye katıldı" diye konuştu. Macron bunun büyük bir gelişme olduğunu konuyu Avrupa Konseyi'ne götüreceklerini söyledi. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi , Türkiye'nin Suriye'den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ'a gönderdiğini , çoğu 'Sultan Murad' ve 'El-Emşad' fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli 300'den fazla savaşçının Afrin'den Dağlık Karabağ'a taşındığını raporlamıştı.

BBC Arapça'ya konuşan Suriyeli bir muhalif de, geçen hafta 2 bin dolar karşılığında diğer savaşçılarla birlikte Suriye'nin kuzeyinden Azerbaycan'a gönderildiğini söyledi.

Kendilerine sadece 'askeri noktaların korunması görevini yürüteceklerinin' söylendiğini belirten ve isminin gizli tutulmasını isteyen savaşçı, buna rağmen aktif çatışmalara katıldıklarını ve bazı Suriyeli savaşçıların ön cephede savaşırken hayatını kaybettiğin anlattı.

Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus'ta görev yapan, Türkiye destekli muhalif Suriye Ulusal Ordusu savaşçılarından ismini vermek istemeyen bir kişi de BBC Türkçe'ye, bölgedeki savaşçıların grup sorumlularının Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın yanında savaşmak üzere gönüllü olmak isteyen kişilerden isim aldığını ve 1000 kişilik bir liste oluşturduğunu söyledi.

Listelerin oluşmasının ardından ilk etapta yaklaşık 250 kişinin Suriye'nin Türkiye sınırındaki -operasyon merkezi olarak kullanılan- Havar Kilis kasabasında toplandığını; buradan Gaziantep'e geçtiğini ve Türkiye tarafından organize edilerek bir askeri kargo uçağıyla Azerbaycan'a gönderildiğini, birkaç gün sonra yine yaklaşık 250 kişilik bir grubun askeri kargo uçağıyla aynı bölgeye gönderildiğini söyledi.

Bu haberler ve iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanıyor. 

Öte yandan Ermenistan, Türkiye tarafından düşürüldüğünü açıkladığı savaş uçağına ait enkaz görüntüleri yayınladı. Azerbaycan uçağın vurulmadığını, dağa çakıldığını iddia ederken Ankara da uçağın Türk F-16'sı tarafından vurulmadağını söylüyor. 

Ermenistan ve Karabağ yönetimi, Türkiye'ye ait insansız hava araçları ve F-16 jetlerinin Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda kullanıldığını da sık sık gündeme getiriyor. Bu açıklamalar da Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanıyor.  

(PanArmenian, DeutscheWelle, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel