Bir karikatür krizi de Fransa’dan

Müslümanlara ağır hakaretler içeren filmden sonra, Fransız dergisi Charlie Hebdo da bugün çıkardığı sayısında Hz. Muhammed’i temsil ettiği öne sürülen karikatürü kapağında yayınlayarak yeni bir tartışma başlattı. Fransız politikacılar derginin tavrından rahatsızlıklarını belirtirken, ülkedeki Müslüman kuruluşları toplumu sağduyulu olmaya ve provokasyonlara kapılmamaya çağırdı.

Günlerdir Müslümanların büyük tepkilerine yol açan 'Müslümanların masumiyeti' filmine de destek çıkan Charlie Hebdo adlı derginin editörü, 'Muhammed'in resmini çizip çizmeme gibi bir soruyu kendimize yöneltirsek bunun devamı Müslümanları tanıyan bir karikatür yayınlayabilir miyiz olur. Sonuç olarak hiçbir şeyi temsil edemez oluruz' diye konuştu. Editör, 'Bu da dünyayı, Fransa'yı aşırılara bırakmak demek olur' sözleriyle kendisini savundu.

Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault ise dergiye tepki göstererek ifade özgürlüğünün Fransa'nın ana unsurlarından olduğunu ve bunun yasalarla korunduğunu hatırlattı.  Buna rağmen derginin aşırıya gittiğini söyleyen Başbakan, laiklik ilkesi, hoşgörü ve dini inançlara saygının da Fransa'nın olmazsa olmazı olduğunun altını çizdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Charlie Hepbdo'nun yayınladığı karikatürü kınadığını söyledi. Fabius bu hassas dönemde yaşanacak provokasyonlara da dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Manuel Valls da derginin güvenliği için gerekli tedbirlerin artırılması talimatını verdi.

Paris Büyük Cami Rektörü Dalil Boubakeur ise Fransa Müslümanlarını provokasyonlara gelmemesi yönünde çağrıda bulundu. Olaydan çok büyük üzüntü ve endişe duyduğunu belirten Boubakeur, ırkçı ve nefret körükleyen din düşmanlığının yasalarla önlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Fransa Müslümanları Konseyi Başkanı Mohammed Moussaoui de derginin hiçbir haklı sebebi olamayacağını belirterek Müslümanlara yasal çerçeveler içinde kalarak, tepkilerini göstermeleri gerektiğini söyledi

Charlie Hebdo geçtiğimiz yılda Hz Muhammed'i tasvir ettiği iddia edilen karikatürü basmış, daha sonra dergi bazı gruplar tarafından ateşe verilmişti.

 

Kategoriler

Güncel Dünya