Şuşi çevresinde yoğun çatışmalar

Ermenistan Azerbaycan savaşında 42 gün geride kaldı. Çatışmalar Karabağ'ın Şuşi (Şuşa) kenti çevresinde yoğunlaşıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev kenti kontrol altına aldıkları söyledi ancak Ermenistan çatışmaların sürdüğünü açıkladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü kentin durumunun yarın netleşebileceğini söyledi.

Ermenisantan ve Karabağ  kaynakları gece boyunca sınır hattının her tarafında değişen yoğunluktaki çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Buna göre Şuşi (Şuşa) şehrinin güneydoğusunda şiddetli çatışmalar gerçekleşti.

Yapılan açıklamada Azerbaycan ordusu girişimlerinin püskürtüldüğü, Şuşi'de çok sayıda sivil yapının hasar gördüğü belirtildi. Resmi kaynakların verdiği bilgiye göre çatışmalar bu sabah da sürüyordu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev kenti kontrol altına aldıklarını söyledi ancak Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcülüğü çatışmaların devam ettiğini açıkladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı temsilcisi Artsrun Hovhannisyan, 8 Kasım Pazar günü akşam saatlerinde Birinci Kanal’da canlı olarak katıldığı programda, Şuşi için son birkaç gündür süren muharebenin yarın bitebileceğini düşündüğünü söyledi. Hovhannisyan şöyle konuştu: 

“Çatışmalar Şuşi’nin içinde ve çevresinde gerçekleşiyor.  Şuşi için son 3-4 gündür özel olarak sürdürülen muharebe, bence yarın netleşecektir. Erken bir değerlendirme yapmak istemiyorum, fakat Şuşi için sürdürülen muharebenin yarın biteceğini düşünüyorum”

Karabağ güçleri ayrıca başkent  Stepanakert'in (Hankendi) de Azerbaycan ordusu tarafından gece boyunca bombalandığını söyledi. 

Bugün ayrıca Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Ulusal Güvenlik Servisi Başkanvekili Mikail Ambartsumyan'ı görevden aldı ve Başkan Yardımcısı Armen Abazyan'ı yeni başkan olarak atadı.

Ambartsumyan, 8 Ekim'de Ulusal Güvenlik Servisi başkanvekili olarak atanmıştı. Abazyan ise daha önce başkan yardımcısı görevini yürütüyordu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı aayrıca Ağdara, Ağdam, Hocavend ve Gubadlı çevresinde  farklı yoğunluklarda çatışmaların  devam ettiğini söyledi.

Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından Tatar, Barda, Ağdam, Ağcabedi ve Gubadlı bölgelerindeki köylerin topçu bombardımanı sonucu sivillerin öldüğünü ve yaralandığını ve sivil altyapının zarar gördüğünü söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Alman ARD TV kanalına konuştu. 

Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ’a konuşlandırılmasına dair  tartışmalara değinen Paşinyan, bunun şu anda önemli konulardan biri olduğunu kaydetti.

Paşinyan, “Rus barış güçlerinin konuşlandırılması bizim için kabul edilebilir. Burada mesele sadece siyasi değil, aynı zamanda pratiktir, çünkü her şeyden önce Rusya bölgede mevcuttur. Yani, barış güçlerinin operatif bir özelliği olması varsayılıyor ve bölgede Rusya var, Rusya bölgeyi biliyor" dedi.

Paşinyan “Barışı koruma görevlilerinin istikrarsızlık ve kaygı değil, gerçekten istikrar getirdiğinden emin olmalıyız" diye konuştu. 

Ermenistan Başbkanı Paşinyan ayrıca , "Savaş koşullarında müzakereler hakkında konuşmak normal ancak gerçekçi değil. Zaten müzakerelerin koşulları istişare edilmiş ve 10 Ekim tarihli Moskova bildirisinde mutabık kalınmıştı" dedi.

Paşinyan, "Demek istediğim, eğer üzerinde mutabakat sağlanmış maddeler varsa, karşılıklı olarak koşul öne sürmenin ne anlamı var? Zira, en nihayetinde bildiride müşterek olarak kabul edildi. Yani artık koşul öne sürmeye gerek yok. Koşullar orada yazılı, biz onların kabul edilebilir olduğunu düşündük" diye konuştu.

Paşinyan AB Barış Gücü önerilerine dair bir soru üzerine , "Aksine Azerbaycan Türk barış gücü göndermeyi teklif ediyor" dedi ve  Türkiye’nin bölgeye teröristleri ve paralı askerleri getiren bir ülke olduğunu ve herhangi bir barışçıl süreci, özellikle barışı koruma sürecini hayal etmenin zor olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dağlık Karabağ’daki durumun ele alındığı  bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada , “Görüşmeler, çatışmaları bir an önce sona erdirmenin ve siyasi-diplomatik bir çözüm bulmanın bir yolunu bulmayı amaçlıyordu” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkileri ile Dağlık Karabağ başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.

Açıkamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, "Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi gerektiğini belirterek, Azerbaycan'ın karşı harekatının kendi topraklarıyla sınırlı olduğunu" ifade etti.

"Ermenistan yönetiminin aklıselim ile müzakere masasına oturmaya ikna edilmesi gerektiğini" dile getiren Erdoğan, bu ihtilafın kalıcı bir çözümle sona erdirilmesinin ve bölgenin istikrara kavuşmasının kilit önemde olduğunu vurguladı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azeri, Sputnik)


Kategoriler

Güncel