Yunanistanlıların yarısı partilere güvenmiyor

Eylül ayında yapılan kamuoyu yoklamasında Yunanistan’daki halkın yarısının siyasi partilere güvenmedikleri ortaya çıktı. Halkın yüzde 20’si daha çok ND Partisi’ne, yüzde 12’si SYRIZA’ya, yüzde 9’u PASOK’a, yüzde 8’i DİMAR’a, yüzde 5’i Altın Şafak’a (Hrisi Avgi), yüzde 4’ü Aneksartiti Ellines’e ve yüzde 3’ü daha çok KKE Partisi’ne güvendiklerini dile getirdi.

Public Issue araştırma şirketinin SKAI kanalı ve Kathimerini gazetesi için gerçekleştirdiği ankette, halkın yüzde elli dördünün siyasi partilere güvenmediği anlaşıldı. Aynı şirketin Temmuz ayında yaptığı araştırmada ise hiçbir siyasi partiye güvenmediğini ifade eden vatandaşların oranı yüzde 39 olarak şekillenmişti. İktidar ve muhalefetin sorunlarla mücadele şeklinde görüş belirten anketörlerin yüzde 79’u hükümetten memnun olmadıklarını, yüzde 85’i ise muhalefetten memnun olmadıklarını dile getirirken, hükümetten memnun olanların yüzde 20, muhalefetten memnun olanların oranı ise yüzde13 olarak şekillendi.

Yarın seçim olsa hangi parti kazanırdı?

“Yarın seçim olsa hangi parti kazanırdı?” sorusuna is anketörlerin yüzde 38’i az bir farkla ND Partisi’nin kazanacağını savunurken, yüzde 31’i SYRIZA’nın az farkla kazanacağı, yüzde10’u SYRIZA’nın büyük farkla kazanacağı, yüzde 5’i ise ND’nin büyük farkla seçimleri kazanacağı yönünde görüş belirtiyor. “En iyi muhalefeti hangi parti yapabilir?” sorusuna ise ankete katılanların yüzde 32’si SYRIZA, yüzde14’ü Aneksartiti Ellines, yüzde13’ü Altın Şafak, yüzde10’u KKE yanıtını verirken, yüzde 24’ü “adı geçen bu partilerin hiçbiri” cevabını verdi.

En popüler parti hangisi en popüler lider kim?

Partilerin popülerliği konusunda ise DİMAR yüzde 47 ile en popüler parti olmaya devam ederken, DİMAR’ı yüzde 42 ile SYRIZA, yüzde 40 ile Aneksartiti Ellines, yüzde38 ile ND, yüzde 23 ile PASOK, yüzde 22 ile Altın Şafak, yüzde19 ile KKE takip ediyor. Bu rakamlar Mayıs ayında yapılan araştırmayla karşılaştırıldığında DİMAR Partisi’nin yüzde15 oranında gerilediği, Altın Şafak’ın ise yüzde10 oranında artış kaydettiği ortaya çıkıyor.

“En popüler lider kim?” sorusuna verilen cevaplardan ortaya çıkan tabloya göre ise Fotis Kouvelis yüzde 52 ile en popüler lider olurken, Kouvelis’i yüzde 42 ile Aleksis Tsipras, yüzde 39 ile Antonis Samaras, yüzde 39 ile Panos Kammenos, yüzde 29 ile Evangelos Venizelos, yüzde 22 ile Nikos Mihalolyakos ve yüzde 20 ile Aleka Papariga takip ediyor. Yine bu soruya Mayıs ayında verilen cevaplar göz önünde bulundurulduğunda, Fotis Kouvelis’in yüzde15 oranında düşüş, Nikos Mihalolyakos’un ise yüzde 8 oranında artış kaydettiği ortaya çıkıyor. 

Başbakanlığa en uygun lider 

Antonis Samaras ile Aleksis Tsipras arasında hangisinin Başbakanlığa daha uygun olduğuyla ilgili soruya verilen cevaplarda ise Antonis Samaras yüzde 40, Aleksis Tsipras ise yüzde 29 oranında tercih edilirken, hiçbiri diyenlerin oranı ise yüzde 28 olarak şekilleniyor.

“Parlamentoda yer alan siyasi partilerin liderleri arasında Başbakanlığa en uygun kim?” sorusuna verilen cevaplardan ise yüzde 30 ile hiçbiri cevabı öne çıkarken, Antonis Samaras yüzde 22, Aleksis Tsipras yüzde 17, Evangelos Venizelos yüzde 10, Fotis Kouvelis yüzde 8, Panos Kammenos yüzde 6, Nikos Mihalolyakos ve Aleka Papariga yüzde 3 oranında tercih ediliyor. Mayıs ayında yapılan araştırmada ise Aleksis Tsipras yüzde 22 oranında tercih edilirken, Antonis Samaras yüzde 20, Evangelos Venizelos yüzde 16 ve hiçbiri cevabı da yüzde 17 oranında tercih edilmişti.

Halk erken seçime gidileceğini düşünüyor

Diğer taraftan ankete katılanların yüzde 68’i ülkenin yeniden erken seçime gideceğine inanırken, sadece yüzde 23’ü mevcut hükümetin dört yıllık görev süresini tamamlayacağına inanıyor. Ülkede işlerin yanlış yönde ilerlediğine inanların oranı yüzde 74 olarak şekillenirken, işlerin doğru yönde inananların yüzde 19 oranında olduğu ortaya çıkıyor. Anketörlerin yüzde46’sı Yunanistan’ın önümüzdeki 12 ay içerisinde iflas etmesinin mümkün olmayacağına inanırken, yüzde38’i ise ülkenin iflas edebileceğine inanıyor. Öte yandan vatandaşların yüzde13’ü “ülke zaten iflas etti” görüşünü savunuyor.

Kategoriler

Güncel Dünya