Cumartesi Anneleri/İnsanları'na dava açıldı

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 25 Ağustos 2018'deki 700. Hafta basın açıklamasına karşı düzenlenen polis saldırısında gözaltına alınan 46 kişiye Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla dava açıldı.

46 kişi “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ile suçlanıyor. 

İddianamedeki tek delil, polisin olay günü tuttuğu tutanak ile tahkikat evrakı.

Savcı Fatih Dönmez imzalı 7 sayfalık iddianamenin 5 sayfası dava açılanların isimleri, 1 sayfası polis tutanağı, 1 sayfası ise savcının iddialarından oluşuyor.

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan tutanakta, kayıp yakınlarının 700. Haftasında eylem yapacağının bilindiği, bunun ayrıca sosyal medyada duyurulduğu ifade edildi ve bu çağrılara sendikalar ve siyasi partilerin yanı sıra “marjinal grupların” da bireysel ve toplu olarak çağrı yaptığı ileri sürüldü.

Tutanakta, bir toplantı yapılabilmesi için 48 saat önceden mülki amirden izin alınması gerektiği, izin alınmadığı için de kaymakamlıkça “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının genel hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla” yasaklandığı iddia edildi. Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylemi bir toplantı değil, basın açıklaması olacaktı.

Polis tutanağına dayanan iddianamede, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın ve onlara destek için alanda bulunanların uyarılara rağmen dağılmadıkları için gözaltına alındıkları ileri sürülüyor.

Haklarında dava açılanların isimleri şöyle: Koray Çağlayan, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Maside Ocak, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Besna Koç, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cihan Oral Gülünay, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Faruk Eren, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Hasan Karakoç, Jiyan Tosun, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Murat Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Ocak, Ali Yiğit Karaca, Atakan Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu, Saime Sebla Arcan, Sinan Arslan, Ulaş Bedri Çelik, Volkan Uyar.

O gün eyleme katılmak üzere alanda bulunan milletvekilleri ile ilgili de dokunulmazlıkları olduğu gerekçesiyle dosyalarının tefrikine karar verildi.

İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti, ilk duruşma tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Cumartesi Anneleri/İnsanları'ndan açıklama

Cumartesi Anneleri/İnsanları bugün yaptıkları bir açıklama ile davaya tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Demokratik bir devlette, mevcut adaletsizliklere itiraz edenler, hak ve özgürlük talep edenler, düşüncelerini barışçıl yöntemlerle ifade etme imkânı bulmalıdır. Eğer bu imkân yoksa hukuktan, demokrasiden, adaletten, reformdan bahsedilemez. Türkiye’nin yapısal sorunlarını çözmek yerine, sadece siyasi krizleri aşmak için gündeme getirilen reformlardan demokrasi ve adalet çıkmaz. Demokrasi, adalet ve reform gibi kavramları, karşı karşıya kaldığınız açmazları ötelemek için başvurduğunuz hamleler olmaktan çıkarın.

Önce yargıyı araçsallaştıran siyasetinize son verin. Hak ve adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin. Cezasızlığa son vererek, adaleti sağlayacak bütünlüklü politikaları hayata geçirin. Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, toplumun ve bizim adalet talebimizi duyun ve adliyelerin kapılarını artık adalete açın."

(Ajanslar, Bianet, GazeteDuvar)

Kategoriler

Güncel