Anayasa Mahkemesi'nden Kavala kararı: İhlal yok

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Osman Kavala'nın bireysel başvurusunda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Kavala, "tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkemenin kararı 7'ye karşı 8 oyla aldığı öğrenildi.

Gezi Parkı davasından beraat eden ve tahliyesine karar verilen Osman Kavala için bu kez de casusluk suçlaması getirilmiş ve tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Osman Kavala, bu suçlama ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Kavala, 18 Aralık'ta  "casuslukla" ile suçlandığı davada hakim karşısına da çıkmış ve mahkeme bir kez daha tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

Anayasa Mahkemesi; Osman Kavala'nın Gezi parkı davasından tutukluluğuna yönelik başvurusunu, 22 Mayıs 2019'da reddetmiş, bunun üzerine avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu.

AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Kavala'nın "makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerlerle tutuklanması ve AYM'nin bireysel başvurusunu makul sürede incelenmemesi"ni gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduğunu belirterek, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını istemişti.

Kavala, AİHM'in verdiği kararın, diğer suçlamaları da kapsadığı gerekçesiyle, casusluk suçlaması nedeniyle tutukluluğunun devam ettirilmesinin "hukuki olmaması" ve "kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edilmesi" nedeniyle bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM; bu başvuruyu 29 Eylül'de gündemine almıştı. Ancak Kavala hakkında, yeni bir dava açılmış olmasını dikkate alarak karara bağlamayıp, 29 Aaalık'a ertelemişti. Aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kavala ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Siyasal veya askeri casusluk" suçundan ise 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Kategoriler

Güncel