Rektör ataması Kadıköy'de protesto edildi

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması, Kadıköy’de düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversite kapısı önünde bugün yeni bir gösteri yapmayı planlıyordu. Ancak İstanbul Valiliği’nin Beşiktaş ve Sarıyer’de her tür toplantı ve gösteriyi yasaklama kararı almasının ardından gösteri Kadıköy’e taşıdı.

Akşam saatlerinde kalabalık bir grup, Kadıköy’de toplanırken, Boğaziçili öğrenciler ise Bebek’ten Beşiktaş’a yürüyüp, buradan motorla Kadıköy’e geçerek gösteriye katıldı. Gösteride hem rektör atamasına hem de bazı üniversite öğrencilerinin ilk  gösterilerden sonra  gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Binden fazla kişinin katıldığı eylemde sık sık, “Kayyum rektör istemiyoruz ve “Arkadaşlarımız serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

Öğrencilerin basın açıklamasında şöyle denildi: 

"Prof. Dr. Melih Bulu'nun dünkü canlı yayındaki ifadelerinin aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi'nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz. Biz Boğaziçi Üniversitesi'nin bileşenleri olarak, kayyım Rektör atanmasına karşıyız. Kayyım politikalarının bizi hep kötü etkileyeceğini biliyoruz. Alışmayacağız ve kabullenmeyeceğiz. 

Bilinsin ki Boğaziçi yalnızca Boğaziçi'nden ibaret değildir. Tüm öğrencilerin, ülkenin bütünlüğünün yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve diğer tüm LGBTİ+'ların, Boğaziçi Üniversitesi'nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve emekçi ve ezilenlerin taleplerini dile getirmek için buradayız."

Öğrenciler, daha sonra gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ederek, "Çıplak arama cinsel şiddettir" dedi.  Boğaziçi öğrencileri cumadan itibaren rektörlük önünde protestoları nöbetleşe sürdürecek. Ayrıca süresiz eylem kararı alındı.

Eyleme Boğaziçi dışında diğer üniversitelerin öğrencileri; CHP, HDP ve TİP’li milletvekilleri; bazı sendika ve demokratik kitle örgütleri ile çeşitli sosyalist grupların üyeleri de katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunları da bir bildiri yayınlayarak rektörün atama ile değil seçim yoluyla belirlenmesi için imza kampanyası başlattı. Bildiride, "Mezunu olduğumuz Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden 1 Ocak 2021 tarihli rektör atamasını kabul etmiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Zafer Yenal ise  istifa ettiğini duyurdu. 

Linkedin hesabından istifasını duyuran Yenal, "Gülay Barbarosoğlu’yla başlayıp Mehmed Özkan'la devam eden, 2016 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi'nde sürdürmekte olduğum Rektör Danışmanlığı görevimden 2 Ocak 2021'de istifa ettim. Bir daha kapıları kelepçelenmiş üniversite görmemek için iyilik adına, güzellik adına daha sıkı çalışmaya devam edelim"  ifadelerini kullandı.

(Ajanslar, BBC, DW)

Kategoriler

Güncel