Kullanıcılar WhatsApp uygulamasını artık güvenli bulmuyor

Akıllı telefonlara özgü bir mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik "zorunlu güncelleme" kararının ardından, özellikle Türkiye'de birçok kullanıcı alternatif mesajlaşma uygulamalarına yöneliyor.

Türkiye'de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada "Telegram Messenger" yer aldı. İkinci sırada, Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ın önerdiği "Signal" uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi.

Signal birçok ülkede en çok indirilen uygulama oldu. WhatsApp'ın hemen ardından Türkiye'de geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Signal uygulaması Twitter'da yaptığı bir açıklamada, son günlerde gelen yoğun talepler nedeniyle
bazı teknik sorunlar yaşadığını açıkladı.

WhatsApp, 4 Ocak'ta "Gizlilik İlkesi"ni güncellemiş ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollamıştı. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook'a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre vermişti.

Kurallar gereğince WhatsApp kullanıcılarının iletişim verileri, cep telefonu bilgileri, IP adresleri ve iletişim kurma biçimleri konusundaki bilgilerin Facebook şirketler grubuyla paylaşılmasına onay vermesi gerekiyor.

WhatsApp daha önce otomatik olarak uygulamaya giriş bilgileri, grup bilgileri ve profil fotolarını, ayrıca telefon, iletişim ve konum bilgilerini sakladığını açıklamıştı.

WhatsApp, blog paylaşımlarında Facebook ile veri paylaşımının içeriğin kişiye göre şekillendirilmesi ve örneğin o kişinin ilgileneceği reklamların görünmesi, ayrıca Facebook üzerinden alışverişte ödeme yaptıkları hesabı WhatsApp'ta da kullanabilmek gibi faydaları olacağını söyleyerek yeni kurallarını savundu.

WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti. WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, "Avrupa Bölgesi" kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu.

WhatsApp'ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye'deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor.

Uzmanlar, AB ülkelerinin bu düzenleme kapsamına alınmamasının "çifte standart" olduğunu, veri güvenliğine yönelik sert yaptırımlar içeren yasal düzenlemeler nedeniyle WhatsApp'ın AB ülkelerine karşı "temkinli" yaklaştığını belirtiyor.

Dünya çapında uygulamayı kullanan 2 milyar kişiden 400 milyonunu barındıran Hindistan, WhatsApp ve Facebook'un veri paylaşımı planlarının önemli ve öncelikli hedeflerinden biri.

Hint siber hukuk uzmanı Pavan Duggal yeni düzenlemenin kullanıcılara seçenek vermeden onlara ait özel bilgilerin paraya tahvil edilmesi anlamına geldiğini söyleyerek hükümetlerin bu tür platformlarla ilgili olarak özel verileri korumaya odaklı düzenlemeler yapması gerektiğini savundu.

Hindistan'da Facebook'un da 310 milyon kullanıcısı var ve ülkedeki en yaygın sosyal medya platformu.

Bazı ülkeler veri paylaşımı konusundaki gidişe yıllardır karşı çıkıyor veri toplama konusunda şirketlere sınırlayıcı kurallar koyuyor.

2017 yılında Fransa veri koruma kurumu WhatsApp'ın Fransa yasalarına göre ticari amaçla veri toplamasının yasal zemini olmadığına, elindeki bilgileri Facebook ile paylaşmadan önce kullanıcıların rızasını almadığına ve bu nedenle kuralları ihlal ettiğine karar vermişti.

İngiltere'de de 2018 yılında yetkili makamlar Facebook'un İngiltere vatandaşlarına ait WhatsApp verilerini kullanmasını engellemiş ve veri koruma yasalarının ihlal edildiğine karar vermişti.

(Ajanslar, BBC, Euronews)

Kategoriler

Güncel