İran ulusal ağı kapsamında Google kullanım dışı

İran, dünyanın en büyük arama motoru Google ile bağlantısını keserek kendi ulusal ağını hayata geçirdi. İranlı yetkili Khoramabadi, “Google ve Gmail’in bir sonraki açıklamaya kadar süzgeçten geçirileceğini” açıkladı. Erişim yasağının İslam karşıtı 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmin Google tarafından YouTube üzerinde yayınlanmasına karşın getirildiği öne sürülüyor.

Reuters, yakın zaman önce kendi ulusal web ağını kuracağını açıklayan İran’ın, Google’a erişimi yasakladığını ve devlet kurumlarıyla işletmelerin ‘yeni ulusal ağa’ bağlandığını belirtti.

İran'da Google, Tahran rejiminin bir süre önce kendi ulusal ağını kuracağını açıklaması üzerine kullanım dışı kaldı. 

İran hükümetinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, yerel internet ağının siber güvenlik çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Bu açıklamanın birkaç saat öncesinde, İran televizyonları Google arama motorunun ve e-posta hizmetinin (Gmail) bloke edileceğini duyurdu. Adı sadece Khoramabadi olarak açıklanan yetkili, “Google ve Gmail’in bir sonraki açıklamaya kadar süzgeçten geçireleceğini” ifade etti.

Vatandaşlar ulusal ağın parçası olacak

Hükümete bağlı bir iletişim ve teknoloji yetkilisinin yaptığı belirtilen açıklamaya göre, İran'ın bütün devlet kurumları ile ülke çapındaki şirketlerin ulusal bilgi ağına bağlanmalarının ardından bütün İran vatandaşları da sistemin bir parçası olacak.

İran, Nisan ayında ‘ülke içi bir internet ağı’ kurulacağını ve böylece ‘temiz internet’ sistemi oluşturulacağını duyurmuştu. Tahran rejiminin aldığı karara yönelik haberler kısmen yalanlansa da, küresel internet ağından izole edilmiş İran’a özgü internet sistemine ait çalışmaların yapıldığı öne sürülüyordu.

İslam düşmanı filmle bağlantılı olduğu iddiası

İran Öğrencileri Haber Ajansı, Google’a getirilen erişim yasağının, arama motorunun sahip olduğu YouTube’da yayımlanan İslam karşıtı 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmle bağlantısı olduğunu öne sürdü.

Google, dünyanın dört bir yanında şiddetli protestolara neden olan filmi kaldırmayacağını duyurmuştu.

(vE)

Dünyada internet sansürünün en çok olduğu ülkelerden biri olan İran’da, binlerce site yasaklı halde duruyor. Tahran hükümeti, bu sitelere girilmesinin suç unsuru olduğunu öne sürse de, Facebook ve YouTube yasaklarının, 2009’da patlak veren ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşıtı Yeşil Hareket’in ardından kamuoyunun protestolarını bastırmayı amaçladığı yönünde yorumlar yapılıyor. Çok sayıda İranlı, erişimi bloke edilen internet sitelerine girebilmek için proxy adreslerini kullanıyor.

 

Kategoriler

Güncel Dünya