Bir yazıya dört dava

“Müritleri Haydar Baş’a baş kaldırdı” başlıklı yazısı nedeniyle, gazeteci yazar Yalçın Ergündoğan hakkında dört ayrı tazminat davası açıldı. Ergündoğan’a destek kampanyası başladı.

Gazeteci Yalçın Ergündoğan, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş hakkında yazdığı bir yazıdan dolayı 2005 yılında tazminat davası açıldı. İlk davanın ardından ise üç tazminat davası daha açıldı.  İlk davasından 105 gün hapis cezası alan Ergündoğan’ın cezası 2 bin 200 TL para cezasında çevrildi. Mahkeme masrafları ve faizler ile birlikte ödemesi gereken ceza 6 bin liraya ulaştı.

Ergündoğan hakkında ikinci dava İstanbul, 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.  20 bin lira istemli tazminat cezası 10 bin TL olarak onaylandı. Yayın tarihinden itibaren  işletilen faiz ve mahkeme masrafları ile ceza 25 bin TL’ye ulaştı.

İstanbul Beyoğlu, 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki diğer tazminat davası ise beş bin TL onaylandı ve dosya Yargıtay’da.Üçüncü tazminat davası ise İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'ndeki on beş bin TL tazminat istemiyle devam ediyor. Ergündoğan’ın yazılarını yayınladığını Birgün gazetesi cezaları ödemeyince, Ergündoğan hakkında haciz işlemi başladı.

Beddua yayınladılar

Haydar Baş’a yakınlığı ile bilinen Yenimesaj Gazetesi’de Ergündoğan için her seher vaktinde okunsun diye beddua yayınladı. Müslim Karabacak tarafından yazılan bedduada

'Bir Müslüman’ı; ne İslam dininin, ne bu millete ait örf ve ananelerin, ne de bu milletin ahlak anlayışının asla kabul ve tasvip etmeyeceği yalan ve iftiralarla karalamaya kalkışanın, rencide edenin, huzurunu bozanın, rahatsız edenin ve namusunu, aile hayatını, aile mahremiyetini, olsa olsa ancak bir gayr–i Müslim’in tevessül edebileceği bir iğrençlikte diline dolayanın;  Allah’ın, Melaikenin, Resullerin, Sadıkların, Şühedanın, Salihlerin ve tüm evliya–yi kiramın laneti üzerine olsun. İki cihanda da rezil olsun. Huzur bulmasın. Yüzü gülmesin. Âmin!..

Bu köşeyi okuyan ve beni seven bütün dostlarımdan aynı duayı, öncelikle seher vaktinde, olmazsa fırsat buldukça yapmalarını istirham ediyorum...' denildi. 

Yayıncı Ragıp Zarakolu, “Şu anda Yalçın Ergündoğan’ın şahsında simgeleşen, aslında son dönemde çok hızla gelişen ‘özel hukukun kötüye kullanılması’ girişimlerinin somut bir örneği” olarak değerlendirdi.

Yalçın Ergündoğan’da gazetecilik görevini yerine getirdiğini hakaret kastı olmadığını söyledi.

Cezaların ödenmesi için Ergündoğan’ın dostları dayanışma kampanyası başlattılar. Yardım etmek isteyenler içim banka hesap numaraları şöyle;  

Sevim Sonkaya adına, GARANTİ BANKASI/ Fetih Caddesi Şubesi, İstanbul, Şube Kodu: 729, Hesap No:668 04 63.  IBAN No: TR76 0006 2000 7290 0006 6804 63