Paşinyan'dan Karabağ ve bölgesel işbirliği mesajları

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, BM Genel Kurulu'nun 76. oturumunda yaptığı konuşmada, Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin 44 günlük savaş sırasında çok sayıda uluslararası hukuk normları ihlal ettiğini söyledi.

Paşinyan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"2020 sonbaharında Dağlık Karabağ saldırıya maruz kaldı. 44 günlük savaş birkaç bin insanın hayatını aldı. Dağlık Karabağ'ın on binlerce sakini yerinden edildi. Saldırıya, sivillerin ve sivil altyapılarının kasıtlı olarak hedef alınması, savaş esirlerinin yargısız infazı, rehin alma, işkence ve diğer birçok belgelenmiş suç dahil olmak üzere, Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından çok sayıda uluslararası normların ihlali eşlik etti. Bu eylemler sonucunda Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın kontrolüne giren bölgelerindeki Ermeni halkı tam bir etnik temizliğe maruz kaldı. Ne yazık ki uluslararası toplum bu durumda da toplu suçların önüne geçemedi. Bugün hiçbir Ermeni Azerbaycan'ın kontrolü altındaki topraklarda yaşayamaz."

Paşinyan, Rusya Federasyonu'nun arabuluculuk çabaları sayesinde akan kanın durdurulmasının mümkün olduğunu ifade etti.

'Kalıcı barış için diyalog'

Başbakan Paşinyan, Ermenistan'ın bölgede kalıcı barışın tesisine yol açacak yapıcı bir diyaloga hazır olduğunu açıkladı ve şunları söyledi: 

"Bu bağlamda, savaş esirlerinin ve rehinelerin iade sürecinin bir an önce tamamlanmasını öneriyoruz. Ayrıca, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının himayesinde Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne yeniden başlanması gerekmektedir." 

Paşinyan şöyle devam etti: 

"Karabağ halkının kendi kaderini tayin hakkı güç kullanılarak askıya alınamaz; çatışma güç kullanılarak çözülmüş sayılamaz. Dağlık Karabağ sorunu adil bir çözüm bekliyor. Bu durum, müzakere sürecini bilinen ilkeler temelinde sürdürme gereğini vurgulayan Eşbaşkanların açıklamalarıyla kanıtlanmıştır. Eşbaşkanların aracılık ettiği temasların, tarafların ortak bir zemin bulmasına, birçok acil soruya cevap bulabileceği bir alan açmasına olanak sağlayacağına inanıyoruz."

"Üzülerek belirtmeliyim ki, Ermenistan-Azerbaycan sınırında neredeyse her gün silah sesleri duyulduğu, çeşitli provokasyonların yapıldığı ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin 12 Mayıs'ta Sotk-Khoznavar kesiminde Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemen topraklarını işgal ettiği koşullarda sınırları çizme sürecini hayal etmek zordur.

Paşinyan, "Bu durumu aşmak için şunları önerdik" dedi ve şöyle devam etti: 

"Adı geçen yol kesiminde hem Ermenistan hem de Azerbaycan silahlı kuvvetleri Sovyet döneminden kalma sınırdan karşılıklı olarak geri çekilmeli ve o sınır boyunca uluslararası gözlemciler konuşlandırılmalı ve onların himayesinde sınır çizme çalışmalarına başlamalıyız. Bu teklifi her an uygulamaya hazırız." 

Bölgesel iletişim yolları 

Paşinyan, bölgesel iletişim yollarının açılmasına da değindi:

"Bu anlamda, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı'nın 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihlerinde yaptığı üçlü açıklamanın 9. maddesinde belirtilen bölgesel iletişim yollarının açılmasını son derece önemli buluyorum”

"Bu hayati sorunun çözülmesi sonucunda bölge ülkeleri ulaşım yollarıyla birbirine bağlanacaktır. Barışçıl kalkınmanın önemli ön koşullarından biri olan ekonomik ilişkilerin kurulması için bir fırsat yaratılacak" 

Başbakan Paşinyan ulaşım yollarının düşmanlık ortamının giderilmesine katkıda bulunacak şekilde açılması gerektiğini belirtti ve "Türkiye'yi Ermenistan'a bağlayan demiryolu açılırsa bölgesel iletişim yollarının açılma konusu çok daha kapsamlı bir boyut kazanacak" dedi. 

(Ermenihaber.am, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel