Döviz kurundaki artış: İstanbul ve Ankara'da hükümete yönelik protestolar

Döviz kurunda 2001 krizinden bu yanan en sert yükseliş yaşanırken akşam saatlerinde Ankara ve İstanbul'da protesto gösterileri düzenlendi. .

Akşam saatlerinde Ankara'da Çankaya ilçesi Esat'ta sokağa çıkanlar, 'AK Parti İstifa' sloganları attı.

ODTÜ yurtlar bölgesinde yüzlerce öğrenci protesto gösterisi düzenledi, gösteriye polis müdahale etti. Ayrıca Batıkent'te de gösteri düzenlendi. 

İstanbul'da ise Türkiye İşçi Partisi (TİP) mensupları da, Karaköy’den yapılan yürüyüşün ardından İstanbul'daki Merkez Bankası şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

İstanbul Kurtuluş'ta toplananlara ise polis müdahalede bulundu.

İstanbul'da SOL Parti üyeleri de aynı saatlerde Kadıköy ilçesinde sokağa çıktı.

Kocamustafapaşa'da da protesto gösterisi düzenlendi. 

Bazı semtlerde vatandaşlar pencerelere çıkarak tencere tava sesleriyle hükümeti protesto etti. 

İzmir Şirinyer'de de bir grup, sokağa çıkarak hükümeti protesto etti, gösteriye polis müdahale etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Kasım'daki kabine toplantısı sonrası "Kur artışı istihdamı artırır" demesi sonrası Dolar/TL kuru bugün yeni bir rekor kırarak 13,46'yı aştı.

Euro/TL kuru 15,16'yı geçerken, Sterlin/TL kuru da ilk kez 18'i gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül, Ekim ve Kasım aylarında piyasaların beklentisinin aksine toplamda 400 baz puan faiz indirimine gitmesi de, TL'deki değer kaybını hızlandırdı.

Analistlere göre enflasyonun yüzde 20'ye yakın olmasına rağmen TCMB'nin faizleri yüzde 15 seviyesine çekmesi, TL üzerindeki baskıyı artırıyor.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, bugünkü yazısında hükümetin düşük faiz politikasına  atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: 

"Bu yeni program çerçevesinde eski bir söylemin sürekli tekrarlanması söz konusu: ‘Faiz neden enflasyon sonuçtur.’ Buna ek olarak ‘kurun yükselmesinin istihdamı artıracağı’ ve ‘fahiş fiyat artışıyla mücadele edileceği’ söylemleri de var. Bütün bu açıklamalar zaten kurdaki artış nedeniyle ürkmüş bulunan piyasada iyiden iyiye korku yarattığı için USD/TL kuru birkaç saat içinde yüzde 7 dolayında değer kaybetti. Türkiye, sabit kur rejimine özgü olan devalüasyonun dalgalı kurda da olabileceğini bir kez daha kanıtlamış bulunuyor.  

Bu arada ülkenin risk derecesini gösteren CDS primimiz de yükselmeye devam ediyor. Bugün itibarıyla Türkiye, dünyanın en riskli üç ülkesinden biri konumunda bulunuyor (diğer ikisi Venezuela ve Arjantin.)"

Görevden alınan Merkez Bankası eski yöneticisi Semih Tümen ise , Naci Ağbal'ın paylaşımını alıntılayarak, "Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deney bir an önce terk edilmeli" dedi.

Bluebay Portföy Yönetimi'nden Yatırım Uzmanı Timothy Ash de "Türkiye ekonomisi sanki bir tepenin en yüksek noktasına çıkarılmış bir araba gibi...Türk Lirası için herhangi bir çapa kalmamış gibi görünüyor. Eğer Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırma yetkisi yoksa ve döviz rezervlerinin yeterliliği sınırlıysa, IMF yoksa, o zaman geriye ne kalıyor? Devasa bir ekonomi deneyi." değerlendirmesinde bulundu.

(BBC, Sendika.org, dunya.com, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel