Çeber davasında işkenceye müebbet

Engin Çeber'i işkenceyle öldüren güvenlik görevlilerinin yargılandığı davada üç kişiye müebbet hapis cezası verildi. Tutuklu sanıklardan başgardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi ve dönemin Metris 2. Cezaevi Müdürü Fuat Karaosmanoğlu'ya müebbet hapis cezası aldı. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'e ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

İşkence suçundan 2 yıl 6 ay ceza verilen Nihat Kızılkaya ise yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

Polisler Mehmet Pek ile Abdülmuttalip Bozyel ise işkence suçundan üçer kez 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Uzman Çavuş Murat İşler de aynı suçtan 2 yıl 6 ay hapis aldı. Murat Çise, Öncay Bozo ve Yavuz Uzun da üçer kez 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Bakırköy'deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya dört tutuklu sanığın yanısıra davanın müdahilleri Çeber'in babası Ali Tekin, kardeşleri Şerife Çeber ile Erdem Tekin de katıldı.

Polislerden Aliye Uçak da 'orantısız güç kullanmaktan' 5 ay hapis cezası aldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Duruşma sonunda açıklama yapan Avukat Taylan Tanay, polis Uçak'ın ilk karardakinin aksine daha az ceza aldığını belirtti, ancak yine de işkenceyle öldürmenin cezalandırıldığını, kararın önemli olduğunu ifade etti.

Ne olmuştu?

Çeber, 28 Eylül 2008'de bir basın açıklamasına katıldığı ve Yürüyüş Dergisi dağıttığı için gözaltına alındı. İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'nde ve Metris Cezaevi'nde 7 Ekim 2008'e kadar kesintisiz işkence gördü.

Kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi'nde 10 Ekim 2008'de hayatını kaybetti. İşkenceyle öldürüldüğü, bilirkişi raporuyla kanıtlandı.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 39 gardiyan, üç cezaevi müdürü, 13 polis, dört asker ve bir doktor toplam 60 sanık hakkında dava açıldı.

Metris Cezaevi İkinci Müdürü Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Apaydın, Ergazi ve Kızılkaya işkenceyle insan öldürmek suçundan 1 Haziran 2010'da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İşkence yapmak, kasten yaralama, görevi ihmal ve suçu bildirmemek suçlarından da gardiyan Yavuz Uzun ve Murat Çise 7.5 yıl, polis memurları Abdulmuttalip Bozyel ve Mehmet Pek 7.5 yıl, polis Aliye Uçak 2 yıl 6 ay ceza aldı. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez de sahte evrak tanzim etmekten 3 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.

Etiketler

Engin Çeber