Ermensitan ile AB arasındaki vize rejimi gevşetiliyor

Ermenistan 10 Ocak 2013 tarihten itibaren AB üyesi dört ülke ve Şengen bölgesindeki ülkelerle (Schengen Acquis ) vize uygulamasını tek taraflı olarak kaldırıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tasarının 4 Ekim’deki oturumda Parlamento'nun gündemine getirilmesinin ardından kabul edilmesi bekleniyor. AB ile vize antlaşması için zemin oluşturacak düzenlemenin ardından Ermenistan vatandaşlarının vize alması kolaylaştırılacak.

Ermenistan, AB vatandaşlarına hâlihazırda uygulanmakta olan vize rejimini, ileride tamamen serbest bırakmak üzere, kolaylaştırılmasını görüşüyor. AB ile vize konusundaki antlaşmanın zeminini oluşturacak bu düzenleme sayesinde Ermenistan vatandaşlarının Şengen vizesi almaları konusunda kolaylaştırılmalar öngörülüyor. Resmi heyet üyeleri, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar, sporcular ve AB ülkelerinde oturma izni olanların yakınları bu düzenlemenin ardından kolaylaştırılmış işlemlerle Şengen vizesi alabilecekler. Vize ücretinin 35 €’ya düşürülmesi, ayrıca çocuklara, emeklilere ve kolaylaştırılmış vize kategorisindekilere ücretsiz vize verilmesi ikili görüşmelerde tartışılan maddeler arasında yer alıyor.

Vize uygulamasının tek taraflı kaldırılmasının ardından Ermenistan ve AB arasında en kısa zamanda kolaylaştırma antlaşmasının imzalanması bekleniliyor. Yeni düzenlemeyle Ermenistan Yabancılar Yasası'na göre ülkeye vizesiz giriş yapan yabancılar yılda 180 gün kalabilecekler.

Daha önce Ukranya (2005), Gürcistan(2006), Moldova (2007) gibi BDT üyesi bazı ülkeler vize uygulamasını tek taraflı olarak kaldırmışlardı.

Kategoriler

Güncel Ermenistan