FT: Suriye Kürtleri Esad sonrası için hazırlanıyor

İngiliz Financial Times gazetesi, 'Suriyeli Kürtler Esad sonrasına hazırlanıyor' başlıklı haberinde, bu ülkede 18 aydır devam eden şiddet olaylarına karışmayan Kürtlerin, kuzeyde yaşadıkları bölgede karakollar, konseyler ve mahkemeler kurduğunu belirtti. Suriyeli Kürtlerin bunları özerk bir yönetimin temeli olarak gördüklerini ifade eden gazete Suriye’nin Kuzeyinde 1.7 milyon Kürt nüfus olduğunu hatırlattı.

İngiliz basının önemli gazetelerinden Financial Times, ilk sayfadan anonsunu yaptığı haberde, Suriye'de Kürtlerin kuzeyde karakollar, konseyler, mahkemeler kurduğunu ve bu yapıları özerk bir yönetimin temeli olarak gördüklerini bildirdi.

Gazetenin haberine göre, Suriye'nin kuzey doğusunda Kürtlerin denetimindeki bölgede bu gelişmeler devam ediyor. Örnek olarak güvenlik güçlerine ait bir devriye arabasının yan tarafına yeni boyanmış harflerle Kürtçe 'güvenlik' kelimesi yerini alırken, bir kaç metre ötedeki binada bulunan Esad'a bağlı askeri-sivil temsilcilerin bunu görmezden geldiiği belirtiliyor.

Financial Times'taki haberde Kürtlerin Suriye'nın sınırlı da olsa petrol kaynaklarının bulunduğu bölgede yer aldıklarını da ekledi.

Financial Times Suriye Kürtleri üzerine analizinden bölümler;

(...) “Suriye’de yaklaşık olarak 1,7 milyon Kürt yaşıyor, bu neredeyse nüfusun yüzde 10’una tekabül ediyor. Kürtler Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı örgütlü bir şekilde muhalefet etme geçmişi olan tek grup. Ne var ki geçtiğimiz 18 ay boyunca çeşitli kentlerde rejim aleyhtarı ayaklanmalar görülse de Kürtler kendilerini silahlı muhalefete dâhil etmek konusunda çekinceli davrandılar. Ancak, ayaklanmalar çoğaldıkça büyük ölçüde ülkenin kısıtlı ama kritik öneme sahip petrol kaynaklarının bulunduğu kuzey doğu bölgesinde yaşayan Kürtler Esad sonrası dönem için iyiden iyiye hazırlık yapmaya başladılar. Özerk bir bölge oluşturma umuduyla polis karakolları, yerel meclisler ve mahkemeler açtılar.”

(...) “Bir zamanlar Esad rejiminin dostu olan ama şimdilerde ona karşı duranların başında gelen Türkiye, bölgede oluşan yeni kurumların PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi’nin (DBP) egemenliğinde olduğunu ileri sürerek bu durumdan rahatsızlığını belirti.”

(...) 'Hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan portreleri Girkilige’de yeni açılan yerel meclisin duvarlarında asılı duruyor. Derik’te yeni açılan Mala Gelin ya da Halk Evinin üyelerinden Daham Ali, ‘O bütün Kürtler için bir kahramandır’ diyor.”

(...) “Rakip partiler Demokratik Birlik Partisi’ni Esad rejimi ile işbirliği yapmakla itham ediyor. Bu partinin reddettiği bir suçlama. Parti lideri Salih Müslim Muhammed ‘bizi öldüren eli öpemeyiz’ diyor ve yüzlerce parti üyesinin hala rejim tarafından hapishanelerde tutulduğunu ekliyor. Fakat yeni oluşumlar kök saldıkça, Demokratik Birlik Partisi’nin egemen durumu bazı çatlaklara yol açıyor.”

(...) “Kürt Demokrat Parti lideri Muhammed İsmail ‘Öcalan’ın öğretileri ancak gençlerin baskı ve propaganda ile silaha ve çatışmaya çekilmesi konusunda işe yarıyor’ diyor. Oturduğu yerin arkasında, kendi resminin yanında Demokratik Birlik Partisi’ne muhalif bazı kişileri desteklediği bilinen Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani’nin resmi bulunuyor. İsmail ‘Barzani asla terörizme başvurmamıştır, asla bir restoranı bombalamamıştır’ diyor.”

(...) “Karşı görüşte olan partiler artık rejime karşı birbirinden farklı gösterilerde bulunuyorlar, kimileri partiler arasındaki çatlakların bir ayrışmaya gidebileceğini düşünüyor. Fakat bu aşamada Demokratik Birlik Partisi kontrolü ele geçiren taraf gibi duruyor. Derik’te bir gençlik mitinginde konuşmacı topluluğu Öcalan’ın Suriye Kürtleri yolladığı mesajla karşılıyor: Ne Esad’la ne de muhaliflerle, siz orada üçüncü bir güç olmalısınız. Kürt bölgesini savunmak için 15 bin askerlik bir güç oluşturmalısınız. Eğer bu stratejiyi yürütmezseniz ezilirsiniz. Her genç Kürt buna katılamaya ve kendi anayurdunu savunmaya hazır olmak zorunda.”

İngilizce makaleden çeviren 
Fatih Gökhan Diler

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya