2013 Diyarbakır Surları Yılı olsun

Diyarbakır, 2013’ün Diyarbakır Surları Yılı olması için kampanya başlattı.

 

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, 2013’ün Diyarbakır Surları Yılı olması için kampanya başlattı. Kampanya ile ilgili olarak Kent Konseyi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde gazeteciler ile bir araya geldi.  Basın toplantısına Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın yanı sıra konseyi oluşturan sivil toplum örgütü temsilciler katıldı.

Diyarbakır’ı Diyarbakır yapan ve binyıllarca burada yaşayanları koruyan Surların kaderinin son 100-150 yıldır değiştiğini belirten Baydemir, “Diyarbakır’da yaşayanlar maalesef bugün Diyarbakır surlarını koruyamıyor” dedi. Baydemir, herkesi Diyarbakır surlarını koruyarak ve restore ederek, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne taşımak için çalışmaya davet etti.

Surların restorasyonu aciliyet arz ediyor

Diyarbakır surları ve Diyarbakır’ın kültürel mirasının geleceğe taşınmasının birinci derecede öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Baydemir, kaynak gerektiğine dikkat çekerek, “Diyarbakır surları için kapısını çalmayacağımız tek bir mekanizma yoktur” dedi.

Baydemir, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın kenti ziyaretinde Diyarbakır surlarını himayelerine almaları konusunda bir teklifimiz olmuştu. Doğrusu teklif hemen yerinde kabul görmüştü. Ve bunun akabinde de Ankara’da Çankaya Köşkü’nde bir iade-i ziyaretimiz olmuştu. Hemen akabinde bir hareketlilik başladı. Ancak bunun daha da hızlanması ve somut ürüne dönüşmesi, Surların restorasyonuna başlanması büyük bir aciliyet arz ediyor. 2013 yılı Diyarbakır’ın, Diyarbakır Surları’nın yılı olsun.”

Restore edilmiş Surlar yılda 3 milyon turisti hak eder

“Surların hak ettiği ilgiyi görmesi ve hak ettiği kaynakla restore edilmesi halinde yılda en az 3 milyon turisti hak eder” diyen Baydemir, bunun da Diyarbakır ve bölgede yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması anlamına geleceğini söyledi.

Diyarbakır Surları ile ilgili kampanya kentin çeşitli mekanlarına konulan stantlarla yürütülecek. Kampanya aynı zamanda www.diyarbakirsur.com adresi üzerinden de yürütülecek.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye