Gazeteciler Diyarbakır'da gözaltına alınan meslektaşları için biraraya geldi

DİSK Basın-İş öncülüğünde toplanan gazetecilerle birlikte Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu gözaltıları kınadı, meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi

Basın açıklamasına HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi. DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilerin her gün yeni baskılarla karşılaştığını söyledi.

Eren şöyle konuştu:

“Daha geçtiğimiz günlerde Gezi eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamayı izleyen meslektaşlarımız gözaltına alındı, şiddet gördü."

“Geçtiğimiz hafta da GDF Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alındı. Derneğin diğer Eş Başkanı Serdar Altan duruma tepki gösteren bir açıklama yaptı. Şimdiyse Diyarbakır’dan 21 meslektaşımız gözaltında. Gözaltına alınanlar arasında Serdar Altan da var ve açıklama yapma görevi bu kez serbest bırakılan Dicle Müftüoğlu’nda."

“Meslektaşlarımız dört gündür gerekçesiz bir şekilde tutuluyorlar. Kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmedi. Özellikle Kürt basınına yönelik baskılar giderek artıyor ve ne yazık ki bu baskılara karşı yeteri kadar ses çıkarılmıyor."

“Durum gerçekten vahim ve gazetecilik boğulmak isteniyor. Bu baskılar sadece Kürt basınına yönelik değil. Bugün Kürt gazetecilere yönelik haksız, hukuksuz gözaltılara yeteri kadar tepki gösterilmezse bu baskıların herkesin kapısını çalacağı açık."

“Ancak bizler gazetecilik yapmaya her koşulda devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Özgür basını susturamazsınız. Gazetecilik suç değildir.”

Eren’den sonra söz alan TGS İstanbul Şubesi Sekreteri Çağrı Sarı, gözaltındaki gazetecilerin neyle suçlandığına dair avukatlara ve kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Gelişmelerin ancak Anadolu Ajansı, TRT gibi haber kanallarından takip edilebildiğini söyleyen Sarı bu durumun basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin ne kadar geride olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kürt gazetecilerin gözaltına alınmasındaki gerçek nedeni bildiklerini ifade eden Sarı şöyle devam etti:

“HDP’nin kapatılma süreci, sınır ötesi operasyon tartışması, Diyarbakır surlarından insan kemiklerinin çıkması, ihaleler, kayyum yolsuzluklarının ortaya saçılması… Gazetecilerin halka bilgi ulaştırmasının önünü kapatmak, gerçeği gizlemeye çalışmak, gazeteciliğin hizaya getirilmek istendiğini biliyoruz.Ancak Kürt gazeteciler bu baskılar altında susmadılar. Ne gözaltılar, ne tutuklamalar mesleğimize engel olabilir.”

Yeni Yaşam’dan Zana Kaya da “Eğer Türkiye’de bir baskı mekanizması bütün ülkeyi saracaksa ilkin Kürtlere uygulanır. Eğer Türkiye’de basına yönelik bir baskı, toplu bir susturma olacaksa ilk Kürt gazeteciler hedef alınır, Kürt gazeteciler susturulur ve sıra diğer gazetecilere gelir. Kendi tecrübemizle sabit” dedi.

Öte yandan  Diyarbakır’da 8 Haziran’da  gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdür Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve Ömer Çelik’in de aralarında olduğu 20’si gazeteci 21 kişi, ek gözaltı süresi için Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı gözaltı sürelerinin dört gün daha uzatılması talebinde bulundu. Diyarbakır 2’nci Sulh Hakimliği’ne sevk edilen gazetecilerin gözaltı süreleri dört gün daha uzatıldı.

(DİSK Basın-İş, Ajanslar, Bianet)

Kategoriler

Güncel