Akhtamar'daki Surp Haç Kilisesi'nde ayin

Surp Haç Yortusu öncesinde Van'daki Akhtamar adasında bulunan Surp Haç Kilisesi'nde 4 Eylül Pazar günü ayin yapıldı.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’ın riyaset ettiği ayini Üstrahip Harutyun Damadyan yönetti. İlahiler Sevan Agoşyan yönetimindeki Sahakyan Korosu tarafından seslendirildi. Ayine İstanbul'dan ve diğer illerden vatandaşlar da katıldı. 

Böylece kilisede 10'un kez ayin düzenlenmiş oldu. 

Alanın darlığı nedeniyle din adamlarının dışında kiliseye sadece 50 kişi alındı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı adaya gelenlerin ulaşımı teknelerle sağlandı.

Kilise önündeki alanda içeriye giremeyenler için oturma alanları oluşturuldu ve ses sistemiyle ayin dışarıya yansıtıldı. 

Patrik Maşalyan vaazında Akhtamar'ın 1000 yılı aşkın bir geçmişi olduğunu hatırlattı ve kilisenin birçok tarihi olaya tanıklık ettiğini söyledi. Patrik Maşalyan kilisenin mükemmel mimarisi ile hem Ermenilerin hem de yabancıların ilgisini her zaman çektiğini de ifade etti.

Ayin sonrası kilise kapısında geleneksel "Antasdan" (Dünyayı takdis) duası okundu. 

Ayinin ardından açıklamalarda bulunan  Patrik Maşalyan, “Barış ve esenlik içinde bu yılki ibadetimizi gerçekleştirdik. Kolaylığı bize sağladıkları için yetkililere teşekkür ediyoruz. Umuyoruz bu tür birliktelikler Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin olumlu gelişmesine yardımcı olur. Gerçekten bu coğrafyayı paylaşan halklarız. Bin yıllık ortak geçmişimiz var. Biz bugün iki dost halkın barış içinde yaşaması için, Kafkasların bir barış coğrafyasına dönüşmesi için duamızı ettik. Tanrı ülkemizi korusun. Tanrı insanlığı korusun” dedi.

Basına yansıyan haberlere göre önceki yıllarda yapılan ayin törenine valilik ve belediye yetkilileri katılırken bu yıl katılmamaları dikkat çekti. Yine önceki yıllarda ayin süresince adaya yurttaşların taşınması ve giriş ücreti alınmazken bu yıl ayakbastı ve ulaşım ücretleriyle birlikte toplam 95 TL alındı.

Ayini, Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu ile Van Müze Müdürü Fatih Arap izledi.

(Yortunun tarihi ve anlamı için bkz: Kutsal Haç’ı yüceltme yortusu)

(Ajanslar)

Kategoriler

Toplum