Ordu Ermenilerinden Toraman kardeşler bir gün arayla vefat etti

Ordu’da yaşayan son Ermenilerden doktor Dikran Toraman (90) ve eczacı kardeşi Ardem Toraman (86) bir gün arayla hayatını kaybetti. İki kardeş evlerinin önünde helallik alındıktan sonra dualarla defnedildi. Patrikhane "Bu kişilerin vefatı hakkında Patriklik Makamı’na herhangi bir bilgi ulaşmamıştır. Şayet bir bilgi verilmiş olsaydı Patriklik Makamı doğal olarak bir din görevlisi gönderir ve her ikisinin de cenaze törenleri kendi dini inançlarının akaidine göre icra edilmesi sağlanırdı" açıklamasını yaptı.

Ordu’da geçtiğimiz  Perşembe günü Dr. Dikran Toraman, Cuma günü de kız kardeşi Eczacı Ardem Toraman vefat etti. Çevrelerinde sevilen ve sayılan ve vefatlarıyla üzüntüye neden olan iki kardeş, Ordu’da toprağa verildi.

Kaybın ardından Ermeni Patrikliği tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Dikran ve Ardem Toraman’ın vefat ettikleri bilgisinin kendilerine bildirilmediği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Ordu’da yaşamakta olan ve şehir halkının yakından tanıdıkları Dr. Dikran Toraman ve kız kardeşi Eczacı Ardem Toraman’ın vefat ettiklerini sosyal medya sayfalarından üzüntüyle duyduk.

Bize ulaşan bilgilere göre bu saygın kişilerin cenazeleri evlerinden alınarak mezarlıkta toprağa verilmiştir. Bu kişilerin vefatı hakkında Patriklik Makamı’na herhangi bir bilgi ulaşmamıştır. Şayet bir bilgi verilmiş olsaydı Patriklik Makamı doğal olarak bir din görevlisi gönderir ve her ikisinin de cenaze törenleri kendi dini inançlarının akaidine göre icra edilmesi sağlanırdı.

Bu aşamada kendi aile yakınlarına başsağlığı dileriz. Bu Pazar günü Feriköy Surp Vartanats Kilisesi’nde her ikisinin ruhlarının istirahatı için dua edileceğini bildiririz. Yine arzu edilmesi durumunda Patriklik Makamı bir din görevlisini görevlendirerek ve kişilerin kabirleri üzerinde dua edilmesini sağlayabilir.

Bu vesileyle kendilerini tanıyan ve kendileriyle iyi komşuluk ilişkileri olan Ordu’daki Müslüman hemşerilerine de başsağlığı dileriz."

Zaferimilli mahallesinde yaşayan Dikran Toraman  27 Ekim’de evinde rahatsızlandı. Kardeşinin haber vermesi üzerine eve gelen sağlık görevlileri Dikran Toraman’ın hayatını kaybettiğini belirledi.

Dikran Toraman’ın cenazesi evinin önünde helallik alındıktan sonra mezarlığa götürüldü. Burada mahalle camisinin imamının da katıldığı dualarla defnedildi. Ardem Toraman da cenaze törenindeydi. Ağabeyinin defnedilmesinin ardından eve dönmek istemedi, şehir merkezindeki bir otele yerleşti. Ancak bir gün sonra, 28 Ekim’de rahatsızlandı. Hastaneye kaldırıldığında beyin kanaması geçirdiği ortaya çıktı. Tüm müdahalelere rağmen o da ağabeyinin ardından hayatını kaybetti.

Ardem Toraman da yine mahalle imamının  eşlik ettiği dualarla son yolculuğuna uğurladı. İki kardeş Çakalçıkmaz Mezarlığı’nda yan yana defnedildi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre  liseyi bitirdikten sonra Dikran Toraman İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni, kardeşi Ardem Toraman  ise İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni kazandı. Üniversite için ilk kez Ordu’nun dışına çıkıp, okullarını bitirdikten sonra da hemen geri döndüler.

İtimat Eczanesi Ordu’da bir dönem 5 eczaneden biri oldu. Dikran Toraman da üst kattaki muayenehanede ve Ordu Devlet Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Dikran Toraman ve kız kardeşi Ardem  Orduluları hiçbir zaman unutmadı. Köy köy dolaşıp çocukları ücretsiz muayene ettiler. Şehirde herkes onları tanıyor, başı sıkıştığında mutlaka onlara uğruyordu. İkisi için tek kural ‘garibandan para alınmaz’dı. Dikran Toraman, 25 yıl Orduspor’un hekimliğini de tek kuruş almadan yaptı.

Kategoriler

Toplum