Bartholomeos: 'Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi birleşmeli'

Vatikan ikinci Konsili’nin 50’nci yılı kutlamalarında konuşan Ekümenik Patrik Bartholomeos, Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi’nin birleşmesinin önündeki engelin kalkmasını umduklarını söyledi.

Katolik Kilisesi'nin modern dünyaya açılmasına yönelik önemli kararların alındığı Vatikan 2’nci Konsili’nin 50’nci yılı, Papa 16.Benediktus’un yönettiği büyük bir ayinle kutlandı.Ayinde konuşan Ekümenik Patrik Bartholomeos, Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi’nin birleşmesinin önündeki engelin kalkmasını umduklarını belirtti.

Vatikan Aziz Peter (St. Pietro) Meydanı, 1962 yılında düzenlenen Vatikan 2. Konsili’nin yıl dönümü ayini nedeniyle 20 binin üzerinde kişiyi ağırladı. Henüz genç bir rahipken katılma fırsatı bulduğu konsilin 50’ci yılı ayinini Papa olarak yönetme fırsatı bulan 16. Benediktus, aynı zamanda ’İnanç Yılı’nın açılışını da gerçekleştirmiş oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 400’ün üzerinde kardinal ve din adamı ile çok sayıda diplomatın da ağırlandığı ayinde Türkiye ’yi, Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy temsil etti. Ayin boyunca Papa’nın sağ tarafında Ekümenik Patrik Bartholomeos, sol tarafında ise Anglikan Kilisesi Canterburry Başepiskoposu Rowan Williams bulundu.

Tanrısız dönemden geçiyoruz

Konuşmasında Papa 23. Jean’ın toplamış olduğu Vatikan 2’nci Konsili’nin önemini vurgulayan 16. Benediktus, son 10 yılda manevi bir çölleşme ve vurdumduymazlık yaşandığını belirterek, 50 yıl öncesine nazaran inanca bugün daha çok ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bu nedenle söz konusu konsilin ruhunu anlamanın gerekliliğini hep vurguladığını ifade eden Papa, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşandığı gibi dünyanın bugün de ‘tanrısız’ bir dönem geçirdiğini gözlemlediğini söyledi.

Bartholomeos: ‘Acı ve zorluklar gördük’

Papa’nın özel ilgi gösterdiği ve ayinin sonunda sarıldığı Patrik Bartholomeos da yaptığı konuşmada, son 50 yıl içinde Vatikan 2. Konsili’nin çok çeşitli başarılarını gördüklerini belirterek, “Önemli açıklamalar, kararnameler ve yasalar bunun göstergesidir. Bu vesileyle, ruhun yenilenmesini tamamladık, ayinlerde, Kutsal Kitap çalışmalarında ve Patristik öğretimde kökenimize döndük” dedi.

“Bizim yolculuğumuz, her zaman kolay ve bedelsiz değildi. Acı ve zorluklar da gördük” diye sözlerini sürdüren Bartholomeos, “Tanrı’ya şükür ki bu yolda yürürken, aynı konsildeki Episkoposlar, bizim yani kardeş kiliseler arasındaki samimi diyaloğun önemini kabul etmiştir. Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi arasındaki engelin kaldırılması umudunda birleşiyoruz” diye konuştu.

 

Kategoriler

Güncel Dünya