Ruben Vardanyan Karabağ'da bakanlık görevinden alındı

Geçen yıl Karabağ'a yerleşen ve Rusya vatandaşlığını bırakan işadamı Ruben Vardanyan Karabağ yönetimince bakanlık görevinden alındı. Azerbaycan yönetimi Vardanyan'ın Karabağ hükümetinde görev almasına karşı çıkıyordu.

Vardanyan, Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan'ın kararnamesiyle Devlet Bakanı görevinden alındı.

Gelişme sonrası bir açıklama yapan Vardanyan, "Karabağ benim evim" dedi ve Stepanakert'te kalıp Karabağ yararına  çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Vardanyan , Haratunyan'a birlikte görev yaptıkları için teşekkür etti ve şöyle dedi: "Sorunlar hakkında farklı görüşlere sahip olsak da, kimsenin geçemeyeceği ortak kırmızı çizgilerimiz var - onurumuzu korumak ve Karabağ'ın özgür  olmasını sağlamak."

Vardanyan "Stepanakert'te kalacağım ve Karabağ'ın yararına çalışmaya devam edeceğim. Güvenliğimizi, egemenliğimizi, sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınmamızı sağlamak için “Dağlarımız Biziz” inisiyatifinin programlarını birlikte uygulamaya ve yeni, acil projelere imza atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Arayik Harutyunyan ise kararnameyi açıkladığı 23 Şubat'taki Bakanlar kurulu toplantısında şunları söyledi: 

“Ruben Vardanyan ve ben bu süre boyunca birlikte olduk, hem Karabağ'da hem de dış dünyada yaşanan olayları ve gelişmeleri günlük olarak takip ederek mevcut duruma çözüm bulmak için sürekli fikir alışverişinde bulunduk. Sayın Vardanyan'a hem dostluk hem de ortaklık ilişkilerinde sorumluluğu her zaman azami ölçüde benimle paylaşma hevesi gösterdiği ve anayasal normlara atıfta bulunarak sorumluluğu bana yüklemeye çalışmadığı için minnettarım. Öte yandan, Karabağ'da yaratılan durum ve gelecekteki tüm sorunlarla ilgili  kişisel sorumluluğuma farkındalık ve anlayışla yaklaştı” dedi.

Rusya'da faaliyet gösteren işadamı Ruben Vardanyan geçtiğimiz yıl Karabağ'a yerleşmiş ve Rus vatandaşlığını bırakmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Vardanyan'ın Karabağ hükümetinde görev almasını eleştiriyordu. 

Vardanyan 2012 yılına kadar Rusya’nın en büyük yatırım şirketlerinden Troika Dialog'un hakim hissedarıydı.

Geçen yıl Karabağ'a yerleşirken sosyal medyada bir video yayınlayan  Vardanyan, “Aldığım riskleri kabul ederek Rusya vatandaşlığından çıkıp Ermenistan vatandaşı olarak  Karabağ'a taşınmaya karar verdim. Bu karar benim için çok zor oldu ama çok doğru oldu” demişti.

Vardanyan, Rusya'daki mali varlıklarıyla ilgili bir soruya, “Her şeyi ortaklarımın yönetimine devredeceğim ve aile vakfına aktaracağım” demişti.

Vardanyan'ın kararı Batı'nın Rusya ile ilgili yaptırımları sıklaştırdığı bir döneme rastlıyordu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev geçen hafta Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile bir panele katılmıştı. Aliyev panelde Azerbaycan'ın 'Karabağ'daki Ermeni azınlığın hak ve garantilerini' tartışmak için uluslararası ortaklarla anlaştığını belirtmiş ve Vardanyan'ı kastederek şöyle demişti:

"Bunu yapmaya hazırız, ancak Karabağ'da doğup tüm yaşamını Karabağ'da yaşamış Ermeni toplumunun temsilcileriyle birlikte."

(Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu, OC Media)