Darbelere karşı kampanya başlatıldı

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, Balyoz darbe planının ortaya çıktığı tarihi dikkate alarak 20 Ocak 2013 Pazar günü büyük bir yürüyüş ile sonuçlanacak kampanya başlattı. Beyoğlu’nda, 5 darbe ve onlarca darbe girişimini protesto eden eylemcilerin tek dileği ise; bir daha Türkiye’de darbe ve darbe teşebbüslerinin yaşanmaması oldu.

Aralarında akademisyen, öğrenci, gazeteci, yazar ve sivil toplum örgütleri üyelerinden oluşan bir grup bugün Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda eylem yaptı. Darbenin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden eylemciler darbecilerin yargılanması gerektiğini vurguladı.

Balyoz darbe planı davasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Yazar Atilla Yayla, “Türkiye’nin tarihi darbelerle doludur. Medyanın önemli bir bölümü ‘böyle bir darbe girişimi olmamıştır’ yönünde yayın yaptı. Ancak, medyada yer alanların önemli bir kısmının zihniyet olarak aynı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kendi zihnine sahip insanları koruduğu kanaatindeyim” dedi.

Darbeler büyük acılar yaşattı

Türkiye gündeminde temiz bir sayfa açıldığını vurgulayan tiyatro oyuncusu Emrah Hamşioğlu da, “Türkiye’nin her etnik kimlikten insanın mutlulukla yaşayabileceği bir ülke olmasını istiyorum. Artık televizyonlarda ve gazete sütunlarında darbe ile ilgili haber görmek istemiyoruz. Çünkü geçmişte bu ülke insanı büyük acılar çekti. Darbe planı iddialarının içini boşaltmaya çalışanlar istediği kadar uğraşsın. Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Bundan sonra Türkiye’de darbe olmayacak. Bu kimsenin aklına gelmeyecek” ifadelerini kullandı.

Darbe davalarının takipçisiyiz

Balyoz ve diğer darbe davalarına önem verdiklerini ve takipçisi olduklarının altını çizen Star Gazetesi Yazarı Berat Özipek de, “Darbelerin gelenek olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hiçbir zaman bu davaların sorunsuz bir şekilde işlediğini söylemiyoruz. Dolayısıyla her davada çeşitli sorunlar olabilir. Adil yargılanma ile ilgili Türkiye’deki çekinceler 5-10 yılın şikâyeti değil, 80 yılın şikâyetidir. Söylediğimiz, bu tür eleştirilerin davayı gölgelememesidir. Birilerinin siyasi iktidara gelebilmek için bu insanları kullandığını biliyoruz. Bir daha bu olaylar yaşanmasın diye buradayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin darbeler ülkesi olarak bilindiğine dikkat çeken Zeynep Tanbay ise, “Balyoz davasında çıkan sonuç çok önemli. O açıdan balyoz davası büyük önem taşıyor. Bu ülkede darbeyi düşünenler bile yargılanabiliyor. Artık 12 Eylül davasında her şey gözümde netleşmeye başladı” diye konuştu.

Renkli görüntülerin yaşandığı eylemde grup adına açıklamayı Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyesi Yıldız Önen yaptı. Türkiye’de 50 yılda 5 darbe ve onlarca darbe girişiminin yaşandığını belirten Önen, “Bu duyarlılıkla 20 Ocak 2010 tarihli Taraf gazetesinin manşetinden duyurulan Balyoz darbe planı için hemen suç duyurusunda bulunduk. Bizi bir araya getiren tek şey; askeri vesayet rejimine karşı olmamız ve demokrasiye inanmamızdır. Balyoz darbe planı ile sanıkların suç işlediği mahkeme tarafından sabit görüldü. 325 sanık suçlu bulundu. Mahkeme kararından sonra sanıklar ve yakınları mahkeme heyetine alttan alta tehdit etti. Medyanın etkili isimleri 325 kişiyi masum ilan etti. Dört bir koldan Balyoz planını yapanlar kurtarılmaya, karar aşamasına gelen Ergenekon davası da baskı altına alınmaya çalışıldı. Bizler yargı sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.

Koalisyon üyeleri, Balyoz planının ortaya çıktığı tarih olan 20 Ocak'ı dikkate alarak 20 Ocak 2013 Pazar günü büyük bir yürüyüş ile sonuçlanacak kampanya başlattı. Darbe karşıtlarının etkinlikleri, Bursa, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Konya başta olmak üzere il toplantılarıyla devam edecek.