Simonyan: Anıt Ermenistan'ın dış politikasının ifadesi değil

Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan, Türkiye Ermenistan arasında hava sahası krizine neden olan Erivan'daki Nemesis anıtı hakkında Ankara'da açıklamalarda bulundu. Simonyan anıtın Ermenistan devletinin dış politikasının bir tezaharü olmadığını söyledi.

Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen  Simonyan  Karadeniz Ekonomik İşbirliği  Parlamenterler Asamblesi toplantısı için Ankara'da. Ziyaret öncesinde  Türkiye ile Ermenisan arasında hava sahası krizi patlak verdi. Türkiye Ermenistan'ın başkeni Yerevan'da açılan 'Nemesis' anıtına  tepki göstererek Türkiye hava sahasını Ermenistan uçaklarına kapattı.

Alen Simonyan Ankara'daki basın toplantısında şöyle konuştu:

"Anıtın yerleştirilmesinin Türkiye'de böyle bir yankı bulması nedeniyle üzgünüm. Ben bu meseleyi Türk meslektaşımla da ele aldım. Heykelin yerleştirilmesine yerel yönetim düzeyinde karar verildi. Bunun Ermenistan devletinin dış politikasının ifadesi ya da iyi komşuluk ilişkilerine aykırı olan bir adım olarak burada algılanmasını istemiyorum."

Simonyan şöyle devam etti:

"Ermenistan Cumhuriyeti'nde devlet dış politikası başbakan ve dışişleri bakanı tarafında yönetiliyor. Bahsettiğim düzeyde alınan son aylardaki kararları hepiniz biliyorsunuz. İlişkileri kötüleştirmek için her zaman nedenler, fırsatlar bulunabileceğini anlamalıyız. Ben de belki binlerce sebep bulabilirdim Türkiye gelmemek için. Ama ben Türk toplumuna Ermenistan'ın önkoşulsuz barışa ve ilişkilerin normalleşmesine hazır olduğunu söylemek için buradayım."

Simonyan, "Siyasi irade varsa, ilişki kurma kararı varsa, yolun kolay olmayacağını anlamalıyız. Fakat ileriye doğru hareket etmeliyiz. Umarım Türk meslektaşlarımız da ileriye doğru adım atarlar. Biz bu tarihi fırsatı değerlendiririz. Hem bizim için hem de bütün bölge için yeni bir sayfa açarız".

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Parlamentoda konuyla ilgili binr soruya şu sözlerle yanıt vermişti:

“Biz duygusal bir milletiz, fakat bence duygusal bir milletten, devlet aklı olan millete dönüşme zamanımız geldi. Bu kolay bir yol değil, çok zor.  Bunu düşünmeliyiz. Bu bir köşetaşı, kesişen bir soru. Şu anda bir yol ayrımında duruyoruz. Devletimizin olup olmayacağı, nasıl devam edeceğimize bağlı.

Ermenistan'da geçen hafta 1915'in sorumluları oldukları gerekçesiyle İttihat ve Terakki'nin o zamanki yöneticilerine yönelik suikastleri gerçekleştirenleri anmak amacıyla bir anıt açılmıştı.

Türk Dışişleri'nden geçen hafta yapılan açıklamada "1920'lerin başında Osmanlı siyasi ve askeri liderlerine ve dönemin Azerbaycanlı yetkililerine ve hatta bazı Osmanlı Ermeni vatandaşlarına yönelik suikastların faillerine adanan 'Nemesis Anıtı'nın Yerevan'da açılmasını şiddetle kınıyoruz" denmişti.

(Ajanslar)