Grigoryan: Slovakya’daki Türk Büyükelçisi Soykırım’ı kabul etti

Slovakya'daki Avrupa Ermeni Dernekleri Forumu (AEDF) Bratislava’daki Türkiye Büyükelçisi’nin Soykırım’ı kabul ettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Türkiye Büyükelçisi'nin Mayıs ayında ulusal bir gazetede yer alan yazısında Soykırım’ı inkâr etmesi üzerine, AEDF’nin suç duyurusunda bulunduğu ve açılan soruşturma sırasında Büyükelçi’nin irnkârda ısrar etmediği belirtildi.

AEDF Başkanı Ashot Grigoryan

Avrupa’nın önde gelen Ermeni kuruluşlarından Avrupa Ermeni Dernekler Forumu (AEDF), Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi’nin Ermeni Soykırımı'nı kabul ettiğini açıkladı. 2004 yılında Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıyan Slovakya, 2009 yılında ise soykırımın inkarını suç sayan ve 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasayı kabul etti. Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi Gülhan Ulutekin, geçtiğimiz Mayıs ayında yayımladığı bir makalenin ardından AEDF tarafından hakkında suç duyurusu yapıldı. Tijden haftalık gazetesinde yer alan “Ermeniler, Mikloşko ve Harabin” başlıklı yazıda Ulutekin, Bratislava'da Nisan ayında Soykırım anıtı önünde yapılan törenle ilgili düşüncelerini yazdı. 1915'te yaşananların soykırım olmadığığnı, aksine ölenlerin daha çok Türkler olduğu ifade edilen makalenin ardından AEDF ve Slovakya Ermeni Toplumu Başkanı Aşot Grigoryan'ın, Ulutekin hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla, İçişleri bakanlığı ve savcılık Ulutekin'den açıklama istedi.

Viyana Sözleşmesi’ne göre diplomatik dokunulmazlığa sahip olmasına rağmen Ulutekin, ilgili makama yazısındaki maksadı anlattı. Slovak yetkililer ise bu görüşmenin ardından, “Ulutekin Ceza Kanunu’nun ilgili maddesini ihlal etmemiştir” açıklaması yaptı.

Bu gelişmeler üzerine Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Aşot Grigoryan; “Yasayı ihlal etmediğine göre Ulutekin soykırımı kabul ediyor. Bu da onu dünyada Ermeni Soykırım'ını tanıyan ilk Türk Büyükelçi yapar” şeklinde konuştu.

İlk adım olarak gördü

Grigoryan düzenlediği basın toplantısında “Soykırımı inkar etmedi demek soykırımı resmen tanıdı demektir. Sayın Büyükelçi Gülhan Ulutekin’in Ermeni Soykırımı gerçeğini teyid ettiği yazılı açıklamasını büyük bir memnuniyetle okudum. Slovakya İçişleri Bakanlığı’na verilen bu yazılı açıklama için teşekkür ederim” ifadesini kullandı. Grigoryan, “Bu gelişmeler üzerine Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir teşekkür mektubu gönderdik. Ermeni Soykırımı'nı tanıyan üst düzey diplomatlara görev verdikleri için. Ulutekin’in açıklamasını Türkiye tarafının Ermeni soykırımının resmi olarak tanımasının ilk adımı olarak görüyorum” dedi. Davutoğlu’na gönderilen mektupta, Ulutekin’in yazdığı resmi mektubun bir kopyasını da gönderdiğini belirtti.

İnkar 5 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor

Slovakya’da Ermeni Soykırım'ının inkârını suç sayan yasanın çıkmasının ardından Ermenistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Gagik Harutyunyan’ı ve Danıştay Başkanı Arman Mkrtumyan’ı kabul eden Slovakya Yargıtay Başkanı Stefan Harabin, buna karşı geleceklerin gerektiği şekilde cezalandırılacaklarını söylemişti. Harabin 5 Nisan 2012’de “Seviyesi ne olursa olsun Türk yetkililer ya da vatandaşları inkâra cüret ederlerse gerektiği gibi 5 yıl hapis cezası alacaklar” diye konuştu. Yargıç ayrıca konu hakkında benzer bir yasa çıkaran Fransız dostlarına da gerektiğinde gerekli yardımı yapacaklarını da dile getirdi. Bu açıklamanın ardından Ermeni yetkililer, Harabin’e tek tek teşekkürlerini dile getirdiler.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye Slovakya’ya nota verdi. Slovakya Ulusal Meclisi 30 Kasım 2004 tarihinde “Slovakya Ulusal Meclisi, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır ve bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu kabul eder” şeklinde bir bildiri benimsemişti.

(Kaynak: Vatan)

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

Slovakya