Paşinyan Erdoğan'ın göreve başlama törenine katıldı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başlama törenine katılıyor. Erdoğam TBMM'de yemin ederek görevine başladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ise "Göreve Başlama Töreni" düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 15.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin ederek üçüncü dönem cumhurbaşkanlığına başladı.

Erdoğan önce geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli’nin elinden mazbatasını aldı, sonra da Meclis’te yemin etti.

Yemin metni şöyle: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

Yemin töreninde muhalefet sıralarının dolu olmadığı görüldü. Kemal Kılıçdaroğlu da, milletvekili olmadığı için töreni locadan takip etti.

Erdoğan yemin etmesinin ardından AKP ve MHP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. CHP milletvekilleri ise ayağa kalkmadı. Törenin ardından bazı AK Partili milletvekilleri, ayağa kalkmadıkları için CHP'lilere tepki gösterince kısa süreli tartışma yaşandı.

Törenin ardından Anıtkabir'i ziyaret eden Erdoğan, 17.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki "Göreve Başlama Töreni"ne katıldı.

Törende Ekümenik Patrik Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Türkiye Katolik Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Zekiyan da hazır bulundu.

Erdoğan, Beştepe'deki göreve başlama töreninde "Türkiye’nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. 81 vilayetimizde kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma günüdür. Gün evlatlarımızın aydınlık yarınlarına sahip çıkma günüdür. Gelin seçim dönemindeki kırgınları bir kenara bırakalım" ifadelerini kullandı.

Erdoğan  ayrıca, “Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtararak, özgürlükçü, kuşatıcı bir anayasa ile güçlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.


Erdoğan, Göreve Başlama Töreni’ne katılan yabancı konukları onuruna akşam Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği veriyor.

Erdoğan'ın yeni kabine üyelerini de Çankaya Köşkü’nde açıkladı.

Erdoğan'ın "Göreve Başlama Töreni"ne, 21 devlet başkanı ve 13 başbakanın yanı sıra çok sayıda bakan ile aralarında NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın da olduğu uluslararası kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın yanısıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Al Sani, Somali, Cezayir ve Balkan ülkelerinin devlet başkanları törene katılan liderler arasında.