Büyükada Davası: Yargılananlardan dördü beraat etti

İstanbul Büyükada'da katıldıkları eğitim toplantısı gerekçe gösterilerek terör suçlamalarıyla yargılanan 11 hak savunucusundan dördü, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada beraat etti.

Bozma kararının ardından İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikincisi görülen duruşmaya İdil Eser ve Özlem Dalkıran katılmazken Taner Kılıç ve Günal Kurşun hazır bulundu.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosyaya Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran aleyhine bir delilin girmediğini belirterek beraatlerini istedi.

Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın ise ByLock IP’lerine erişim sağladığını öne sürerek ‘örgüt üyeliğinden’ cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan Kılıç, “ByLock davalarında bugüne kadar tüm sanıkların terör suçundan suçlu olduğuna inanarak dogmatik kararlar alındı. Bu hukuk fakültesindeyken bize öğretilen bir şey değildi. Bu mahkemelerin üzerinde düşünmesi gereken bir konu. Yargıtay, ByLock kullanımına ilişkin delillerin incelenmesi gerektiğini belirterek davayı mahkemenize geri gönderdi. Mahkeme farklı zamanlarda inceleme yaptı ve kullanıcı kimliğimi ByLock ile ilişkilendiren hiçbir kanıt bulunamadı” dedi.

Kılıç ByLock kullandığı iddiasını çürüten dört ayrı özel uzman görüşü raporu alındığını belirterek bunların dosyada olduğunu ifade etti.

Kılıç "Mahkemeye sayısız bilirkişi görüşü sunuldu, ancak hala masumiyetimi kanıtlamak için mücadele ediyorum. 2017’de AİHM'e başvurdum ve mahkeme oybirliğiyle tutukluluğumun haksız ve keyfi olduğunu onayladı. Tüm bu nedenlerle mahkemeden beraatımı istiyorum” diyerek savunmasını bitirdi.

Ardından söz alan Günal Kurşun “Büyükada davasında medyada kapı çok yüksekten açıldı. Ajandık, vatan hainiydik. Önce terör örgütü üyesi olmamakla birlikte teröre yardımla suçlandık. Geçen hafta gelen mütalaada beraatımız isteniyor. Maşallah yargımızın durumunu gösteriyor” dedi.

“Benim faaliyetim insan hakları savunuculuğudur” diyen Kurşun “Aynı faaliyetleri bugün de yaparım yapıyorum da” dedikten sonra beraatını istedi.

Kararını açıklayan mahkeme İdil Eser, Özlem Dalkıran, Taner Kılıç ve Günal Kurşun’a yöneltilen suçu işlediklerini gösteren sabit delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, “Bugünkü karar, akıl almaz boyutlarda bir haksızlığa son verdi. Mahkumiyet kararları nihayet bozulduğu için büyük bir rahatlama duyuyoruz; ancak bu kararların verilmiş olması yıllar sonra bile akla mantığa sığmıyor” dedi. Callamard sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beş yıldan uzun süre boyunca, bu dört cesur insan hakları savunucusuna yöneltilen temelsiz suçlamaların birbirini izleyen mahkemeler tarafından gerçekmiş gibi kabul edilmesiyle adaletsizlik çarklarının döndüğüne tanık olduk. Bugünkü karar, buna benzer siyasi güdümlü yargılamaların gerçek amacını ortaya koydu; o da mahkemelerin muhalif sesleri susturmak için silah olarak kullanılmasıdır.”

(Bianet, Agos)

Kategoriler

Güncel