Avetisyan: Rutin kontrol medya destekli şova dönüştü

Erzurum'a indirilen Ermenistan uçağının sahibi ve şirketin yöneticisi Arsen Avetisyan, uçağın iniş sebebinin 'rutin kontrol' olduğunu belirtirken Türkiye'de olayın gündeme geliş şeklini eleştirerek, medyanın da pompalamasıyla şov malzemesi haline getirildiğini kaydetti.

Air Armenia Direktörü Arsen Avetisyan, News.am haber sitesine yaptığı açıklamada uçağın daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda rutin kontrol için indirildiğini belirtti.

Avetisyan, “Türk tarafının, uçağın zorla indirildiğini söyleyerek medyanın yardımıyla planlı inişi gösteriye dönüştürmeye çalıştığını” söyledi.

Ermenistan'dan yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada uçağın “insani kargo” taşıdığını bildirmişti.

Yerevan, Antonov-12 tipi uçağın indirilmesinin 'önceden planlandığını' ifade etmişti. 

Uçak indirildikten sonra yaşanan gelişmler ise şöye;

 

Başbakan Yardımcısı Arınç: Uçağın havalanmasına izin verildi

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ermenistan’dan Suriye’ye yardım götüren ve Erzurum’a inen uçağın havalanmasına izin verildiğini söyledi.

Bursa’da ki temasları sırasında gazetecilere açıklama yapan, Arınç, “Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti: Biz insanı yardım amacıyla biz Halep’e gidiyoruz. Ama uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz, çok iyi takip ediyoruz işimizi ve görevimizi yapıyoruz” dedi.

Dışişleri: Arama olumlu sonuçlanırsa yollarına devam ederler

Erzurum’a indirilen Ermenistan havayollarına ait uçağa, kalkmadan arama yapılacağının söylendiği bildirildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, uaçğın Erzurum’da arama yapılan Ermenistan uçağının F-16’larla indirilmediği, Erivan’dan kalkmadan pilotların arama yapılmak üzere Türkiye’ye ineceğini bildiği açıklandı.

Türk Dışişleri yetkilileri, insani yardım amaçlı uçağın yasadışı bir malzeme taşıdığına dair her hangi bir istihbarat üzerine indirilmediğini, yapılan işlemin Türk hava sahasını kullanma izninin arama kaydıyla verilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Arama olumlu sonuçlanırsa uçak, Halep’e gitmek üzere tekrar havalanacak. 

Ermenistan: Uçağın aranacağını biliyorduk, uçakta sadece gıda maddesi var

Erzurum’da indirilerek aranan Ermenistan uçağına ilişkin ilk bilgiler gelmeye başladı.Türkiyeli yetkililerden konuyla ilgili henüz doyurucu bir açıklama gelmezken, Ermenistan, uçağın aranmasının iki ülke arasında yapılan önceki görüşmelerde kararlaştırıldığını ve uçağın insani yardım malzemesi taşıdığını bildirdi.

Suriye’de Esad güçleri ile muhalifler arasında devam çatışmalarına ardından, Avrupa, Amerika ve Ermenistan’da Suriyeli Ermeniler için yardım kampanyası düzenleniyor. Erzurum’a indirilen uçak, bu yardım kampanyası sonucunda toplanan yardımların ilk partisini taşıyordu. Agos’a konuşan Ermenistanlı yetkililer, uçağın aranacağının kendilerine bildirildiğini ve bu şartı kabul ettiklerini söyledi. 

Oknir Yeğbort (Kardeşine Yardım Et)  kampanyansın organizatörü ve milletvekili Vahan Hovhannisyan, uçakta yardım malzemesi olduğunu doğruladı. Hovhannisyan, uçağın Halep’te bulunan Ermenilere yardım götürmek için havalandığını ve kontrol edileceğini bildiklerini söylediler.

Türk Dışişleri yetkilerinin, kendilerine, uçağın Türkiye’den geçmesi için Türkiye’de bir yerde arama yapılması gerektiğini söylediğini belirten Hovhannisyan, “Biz de bunu kabul ettik. Dışişleri bize Erzurum’u gösterdi. Aramadan sonra uçak, Halep’e devam edecek” dedi.

Hovhannisyan, “Uçakta 13 ton gıda malzemesi var. Başlatılan kampanyanın ilk partisi bu uçakta. Yardımlar gelemeye devam ettikçe, göndermeye devam edeceğiz” dedi.

Uçağın ait olduğu Air Armenia şirketinin müdürü ve kendisi de şu anda uçağın içinde olan Arsen Avedisyan, yaptığı açıklamada, Türk basınında yer alan “uçak zorla indirildi” haberlerinin doğru olmadığını, bu işlemin tamamen iki ülke arasındaki anlaşmanın doğal sonucu olduğunu söyledi. Uçakta sadece gıda maddesi olduğunu belirten Avedisyan, aramanın bitmesinin ardından, yollarına devam edeceklerini ifade etti.