Ermenistan-Azerbaycan demiryolunun yakında açılması "zor"

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexei Overchuk, Ermenistan-Azerbaycan sınırında "silahlı çatışmaların yaşandığı ve insanların öldüğü bir zamanda" ulaşım kanallarının açılmasını müzakere etmenin "zor" olduğunu söyledi.

Overchuk Yeraskh-Culfa-Megri-Horadiz güzergahından geçecek demiryolunun restorasyonu ile Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ulaşım bağlantılarının açılmasının başlayacağını söyledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı, Mayıs ayında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya başbakan yardımcılarının üçlü toplantısının yapıldığını ve tarafların ulaşım iletişiminin açılmasında "ilerleme kaydettiğini" söyledi.

TASS'a röportaj veren  Overchuk'a göre bu demiryolunun Ermenistan'a açılması ülkenin ablukadan çıkması açısından birincil derecede önemli.

Overchuk, "Ermenistan liderliği bir an önce kendisini ablukadan çıkarmaya çalışıyor. Azerbaycan liderliğinin de simetrik bir kaygısı var ve ülkenin batı bölgeleri ile Nahçıvan arasında doğrudan ve rahat bir ulaşım bağlantısı kurmaya çalışıyor, en kısa zamanda" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı, müzakerelerin "yavaş ilerlediğini" çünkü taraflar arasındaki "en büyük sorunun güven sorunu olduğunu" söyledi.

Overchuk "Nihayetinde sıradan insanlar - Azeriler, Ermeniler, diğer ülkelerin vatandaşları - yolda seyahat edecekler. Sınırı geçerken birbirlerine nasıl davranacaklar, başka bir devletin topraklarından geçerken güvenlikleri nasıl sağlanacak?" - Ona göre bugünün asıl meselesi "başka bir ülkenin topraklarında bu insanların başına kötü bir şey gelmemesini sağlamak" dedi. 

Rusya Başbakan Yardımcısı, yolun ne zaman açılacağı sorusuna ise, "Şimdiye kadar kimse bu soruya kesin bir cevap veremez. Anlaşmaya vardığımızda ve ilgili belge imzalandığında. Ardından var olan bu demiryolunun restorasyonu yapılacak" yanıtını verdi.