Yargıtay Anayasa Mahkemesi kararına yine uymadı

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nce tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında verilen ikinci hak ihlali kararını da tanımadı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına uyulmaması yönünde hüküm verdi.

Kararda, AYM kararının "hukuki değerinin olmadığı" belirtildi.

AYM geçtiğimiz hafta Atalay'la ilgili ikinci kez hak ihlali kararı vermiş ve gerekçeli kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise karar vermesi için dosyayı Yargıtay’a iletmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), ilk başvuruda cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş, karar 4'e karşı 9 oyla alınmıştı. Ancak önce yerel mahkeme, ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayı reddetmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tarihte ilk defa, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararında imzası bulunan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Karar, iktidar çevrelerince “yargı krizi” olarak sunulmuş ve Anayasa değişikliği yapılarak Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru hakkının tırpanlanması gerektiği savunulmuştu. CHP ve muhalefet ise Yargıtay kararını “darbe girişimi” olarak nitelendirmişti. 

Kategoriler

Güncel