Sanasaryan restorasyonu projeye uygun yapılmamış

Ermeni toplumunun el konan mülklerinden Sirkeci'deki Sanasaryan Han, restorasyon sonrası bir otele kiralanmıştı. Restorasyonun projeye uygun yapılmadığı belirtiliyor.

Tarihi yapı Aktarlı Grup ve ABD merkezli Marriott International tarafından 5 yıldızlı otel olarak kullanılmak üzere restore edildi. Otel rezervasyon almaya da başladı 

BirGün gazetesinin haberine göre Bölge Koruma Kurulu, 24 Mayıs 2023 tarihinde “Tarihi ve Kentsel SİT alanı içerisinde yer alan ve tescilli yapı olan Sanasaryan Han’ın çatısındaki imalatların kaldırılmasına” karar vererek “Restorasyon projesine uyulması” için uyarıda bulundu.

Habere göre 27 Aralık 2023’te Bölge Koruma Kurulu’nun gündeminde yine Sanasaryan Han vardı.  Koruma Kurulu izin alınmadan yapılan uygulamaları tespit edildiği belirterek, “İvedilikle restorasyon projesine uyulmasına” karar verdi.

Her iki kararda da tarihi yapıya verilen zararın detayları açıklamadı.

Ermeni toplumunun el konan mülklerinden biri olan Sanasaryan han için Ermeni Patrikliği iade davası açmış, Anayasa Mahkemesi davada Patrikliği haklı bulmuş "mülkiyet hakkı ihlali" kararı vermişti. 

Bina bir dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılmış, pek çok yazar ve aydın burada işkence görmüştü. 

Kategoriler

Güncel