Hrant Dink Ankara, İzmir ve Malatya'da da anıldı

Hrant Dink 19 Ocak’ta Ankara’da da anıldı. Anmaya DEM Parti milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sevilay Çelenk, yazar Fikret Başkaya’nın yanısıra çok sayıda gazeteci, aktivist ve STK temsilcisi katıldı. İzmir'de ve Malatya'da da anma etkinliği düzenlendi.

İHD Ankara Şubesi önündeki anmada açıklamayı okuyan Zarife Çalaman, Hrant'ın hedef gösterildiğini hatırlatarak " Genelkurmay'ın tehdit bildirisi, İstanbul Vali Muavini'nin odasında bir MİT ajanıyla birlikte tehdit eden MİT İstanbul Bölge Başkanı, hedef haline getiren, linç gösterilerine dönüştürülen yargılama süreçleri, ırkçılar, kafatasçılar, 'Nasyonal Sosyalistler'...Hepsi on parmaklarıyla cinayetin tam ortasında ellerinin kanıyla orta yerde duruyorken 13 yılın sonunda; 'karanlığın bir bebekten yarattığı tetikçi', bir 'psikopat' ve bir 'Polis Muhbiri' dışında kimse yok. Onlarca devlet görevlisi sözüm ona 'sorgulandı' ancak gerçek suçluların yanına bile yaklaşılmadı" dedi.

Hrant Dink için İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde de basın açıklaması yapıldı. "Unutmuyoruz, affetmiyoruz" pankartı taşıyan emek ve demokrasi güçleri, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katiller halka hesap verecek" ve "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" sloganları attı.

Basın açıklamasını kurumlar adına Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal okudu. Geçen yıllar boyunca adalet arayışlarının devam ettiğini ifade eden Vardal, "Bu adalet arayışını sekteye uğratmayı amaçlayan yalanlar ve oyalamalar da devam etti. Hepimiz biliyoruz; Cumhuriyet tarihi, faili meçhul siyasi cinayetlerle ve bu cinayetlerin bitmeyen davalarıyla doludur" dedi. Gerçek sorumluların hiçbir şekilde yargılanmadığını hatırlatan Vardal, cinayete adı karışanlardan bazılarının terfi ettirildiğini ödüllendirildiğini söyledi.

Malatya'da anma

Gazetemizin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17’nci yılında Malatya’daki evinin önünde anıldı.

19 Ocak Cuma günü Malatya’da Çavuşoğlu mahallesindeki evinin önünde yapılan anma töreni, Malatya Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlendi. Törene,  CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Abdulmelik Kop, "17 yıl geçti, acısı yaşıyor, hiç bitmeyecek. Hrant Dink, birbirimizi anlamamızı istedi. Sürekli bunun için çağrı yaptı. Ruhumuza seslendi” dedi.

Dink'in insan hakları ve değerleri için çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Kop, “Gerçek failler, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hala demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar. Şunu da unutmamak gerekir ki bu katliamda tetikçi olarak kullanılan Ogün Samast’a geçtiğimiz günlerde tahliye edildi” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel