Tarihle yüzleşme çağrısı

Dersim 1938 katliamı ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ın özür dilmesinin ardından AKP Milletvekili Mehmet Metiner de parti olarak meclis çatısı altında tarihte konuşulmayacak mesele olmadığına inandıklarını söyledi.

ARET VARTUHYAN
aretvartuhyan@agos.com.tr
 

Metiner, geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini dile getirerek, “AK Parti olarak konuşulmayacak, tartışılmayacak mesele olmadığına inanıyoruz. Ne kadar olay varsa konuşmalıyız. Meclis çatısı altında konuşamayacağımız, tartışamayacağımız hiçbir mesele olamaz. Türkiye hepimizin Türkiye’si. Devletin çatısının çökmemesi gerekir” dedi. Metiner, Başbakan Erdoğan’ın kendisine ‘sus’ dediği yönünde çıkan haberlere de tepki göstererek  “Başbakan Erdoğan liderimizdir. Bana ‘sen bu işe karışma, konuşma’ dememiştir. Genel Kurulda şahsım adına konuşmadım. Başbakan ‘sus’ demiş olsaydı, grubum adına konuşma yapamazdım” diye konuştu. 

Metiner, açıklaması ile ilgili olarak Agos’a konuştu.

AKP’nin bir bütün olarak geçmişle yüzleşme konusunda hem fikir olduklarını belirterek Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına dikkat çeken Metiner, “Partimiz içinde bu konuda herhangi bir aykırı anlayışa sahip kimse yok. Bir bütün olarak geçmişimizle yüzleşmek zorundayız. Ama bunu kestirip atan bir dille yapmak niyetinde değiliz. 6-7 Eylül olaylarıyla, Varlık vergisiyle, İstiklâl Mahkemeleri’yle, gayrimüslim vatandaşlarımıza yapılanlarla, Ermeni vatandaşlarımıza yapılanlarla her şeyle yüzleşmemiz gerek. Ama bunun cumhuriyetle bir hesaplaşmaya dönüştürülmemesi gerektiğine inanıyoruz. Cumhuriyet hepimizin kazanımıdır. Bu tartışmaların Cumhuriyete Atatürk’e indirgenerek yapılmasında da rahatsızlık duyarız” diye konuştu.

‘1915 konusunda temkinli olmalı’

Metiner şöyle devam etti: “Biz açılması gereken arşivlerin açılmasından rahatsızlık duymayız. Ama arşivler açılınca çok net bir yüzleşmeye, özüre ihtiyaç duyacağımız ortada. Zaten bütün mesele 1915 Ermeni Soykırımı iddialarına dayanacak. Bu mesele gündeme geldiğinde özür dileyecek misiniz diye soracaklar. Önce tarihsel yüzleşmenin gerektiği fikri konusunda toplumsal uzlaşmaya varmalıyız. Ermeni meselesi gibi duyarlılıkları harekete geçirecek konularda biraz temkinli olmakta yarar var. Aksi takdirde statükonun devamını isteyenlerin değirmenine su taşımış oluruz. Yüzleşme bir bütündür ama önce bu konuda toplumu ikna etmeye çalışmalıyız. AK Parti olarak yapmak istediğimiz de bu.”

Davutoğu ve Çiçek’ten de yüzleşme sinyali gelmişti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen ay yaptığı Fransa ziyareti sırasında Fransa parlementosunda Ermeni Soykrımı ile ilgili olarak eleştirilerde bulunurken “Biz tarihimizle yüzleşiriz ama bizim tarihimiz Türklerle Ermenilerin asırlarca bir arada yaşama tarihidir aynı zamanda” demişti. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de geçen hafta yapılan Sultan Abdülmecid Sempozyumu’nda “Bu bin yıllık süre içinde iftihar ettiğimiz dönemler olduğu gibi ithamlarla karşılaştığımız zamanlar da oldu. Hâlâ bu ithamlarla dünya çapında karşı karşıyayız. Özellikle 1915 olaylarıyla ilgili biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Tarihimizle yüzleşmeye, eksiklerimiz, yanlışlarımız varsa onlardan yola çıkarak geleceğimizi inşa etmeye mecburuz. Bu toplantıların bundan sonra yapılmasını isteriz” demişti.

Kategoriler

Güncel Gündem