HDK’dan ölümleri durdurun çağrısı

Halkların Demokratik Kongresi, açlık grevleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, açlık grevindeki siyasi tutuklulardan onlarcasının ölüm sınırına yaklaştığına dikkat çekilerek “12 Eylül’den bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi Kurban Bayramı’nın birinci günü 44. gününe giriyor. Bir yanımız ölümlere uzanırken, bayram kutlamak, barıştan, kardeşlikten, huzurdan söz etmek çok zor” dendi.

HDK’nın açıklamasında gelinen noktanın bir felaket olduğu dile getirilerek, “Bir yanda bayram mesajları veren  Başbakan, Cumhurbaşkanı ve diğer devlet erkânı, diğer yanda ölümün eşiğine gelmiş onlarca tutuklu ve hükümlü varsa, hangi dinden, hangi inançtan olunursa olunsun söylenenlerin hiçbir inandırıcılığı bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, barışı ve huzuru sağlamakla yükümlü olanların bunun gereğini yapmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Hükümetin Kurban Bayramı’nda göstermesi gereken en insani tutum, açlık grevlerini durdurmak için atacağı adım olabilir. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin insani ve demokratik taleplerinin karşılanması için adım atılmadığı ve ölümlerin önüne geçilmediği sürece, bayrama ilişkin söylenen sözlerin hiçbir kıymeti yoktur.”

HDK, hükümete, medyaya ve tüm insanlığa, ölüm sınırına dayanan süreci bir an önce durduracak iradeyi göstermesi çağrısında bulundu. Açıklamada, anadilinde savunma hakkının tanınması, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi, Kürt sorununda barışçı ve demokratik çözümün yolunu açmak için diyalog ve müzakere sürecinin başlatılması gerektiği vurgulandı.