Sarkisyan: ‘Türkiye ile ilişkilerin başlaması için cesur davrandık’

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, İtalyan Qoutidiano Nazionale gazetesine verdiği röportajda 1915 ve Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Sarkisyan, “Ermeni Soykırımı’na ilişkin suskunluk, tüm insanlık için sağırlaştırıcı bir sessizliğe dönüşmüştür” dedi. Cumhurbaşkanı, Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesi için cesaretli davrandıklarını dile getirdi.

Ermeni Soykırımı’nın unutulmuş bir badire olarak kalmaya devam ettiğini söyleyen Sarkisyan, “Bugün Holokost’a ilişkin her şey çok iyi bilinirken, Ermenilerin imhası üzerine kalın bir örtü çekilmiş durumda. Ben bunu çifte standart olarak adlandırıyorum, yani benzeri siyasi durumları nitelendirmek için iki farklı şekil söz konusu. Yaklaşık 100 yıl önce 1.5 milyon Ermeni kırıldı” dedi.

“Avrupa’da ve genel olarak dünyada 1915’i gerçekten tanıyan ne kadar insan var?” diye soran Sarkisyan, Hitler ve generalleri arasında geçen şu diyaloğu hatırlattı: “Hitler 1939’da generallerinin ‘Nazi Almanyası’nın Holokost’u gerçekleştirdikten sonra dünyadaki itibarı ne olur?’ sorusuna  ‘Bugün ‘Ermenilerin imhasını kim hatırlıyor?’ diyerek yanıtlamıştı.”

Cumhurbaşkanı, Ermeni Soykırımı’na ilişkin suskunluğun, tüm insanlık için sağırlaştırıcı bir sessizliğe dönüşmüş olduğunu belirtti, “Özellikle Avrupa, Nobel Barış Ödülü’nü kazandıktan sonra artık sesini daha duyulur kılmak durumunda” diyerek çağrı yaptı.

Sarkisyan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde gelinen noktaya ilişkin de açıklamalarda bulundu. Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesi yönünde önemli bir süreç başlatmak üzere cesaretli davrandıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Sarkisyan, “Ankara kabul edilemez koşullar dayattı. Biz bunun değişmesini bekliyoruz.  AB, ABD ve Rusya da, Türkiye’nin Ermenistan’a karşı bu tutumunu değiştirmesini bekliyor” dedi.

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan