Belçika ve Fransa’daki Kürt kurumlarına operasyon: Gözaltılar var

Mezopotamya Ajansı ve Bianet’te yer alan habere göre Belçika’dan yayın yapan Sterk TV ve Medya Haber TV binalarına polis gece saatlerinde baskın yaptı.

Stêrk TV ve Medya Haber TV’nin stüdyolarına baskın düzenleyen Belçika polisleri, teknik malzemelere el koydu ve tüm kabloları kesti.

Binayı abluka altına alan polis, dört saat boyunca kaldığı televizyon binasına, çalışanların girmesine izin vermedi.

Polisler, Uplink odasının kapısını kırarak, içerideki teknik ekipmanları da tahrip etti. Bina güvenliğini sağlayan çalışanlara şiddet uyguladı.

Kanallardan destek çağrısı

Stêrk ve Medya Haber TV Danışma Kurulu, Belçika'daki televizyon stüdyolarına yönelik polis baskınına dair açıklama yaptı.

Türkiye’nin son dönemlerde “Kürt soykırımına ilişkin oluşturduğu konsepti hayata geçirilmeye” çalıştığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin ABD, Türkiye ile Irak ve İran ziyaretleri, yine KDP ile yapılan antlaşmalar, tüm bunlara bağlı olarak Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ve Barzanileri ziyaret etmesi, bu soykırım konseptinin hayata geçirilmesine dönük son girişimlerdir. Metîna’ya dönük yapılan işgal saldırısı ise bu soykırımın askeri boyutunu oluşturmaktadır.

Bu konseptin uluslararası bir saldırı konsepti olduğu kesindir. 23 Nisan’da gece saat 02.00 civarında Belçika’da bulunan Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarına yapılan baskın bunun en somut kanıtıdır. Televizyonlarımız şu an yüzlerce polis tarafından işgal edilmiştir. Kürt halkının sesini kesme amacıyla yapılan baskına sessiz kalmamız mümkün değildir. Halkımızı bu hukuksuz ve yasa dışı baskını durdurmak için televizyonların bulunduğu yere akın etmeye çağırıyoruz.”

Fransa’da altı gözaltı

Yeni Yaşam Gazetesi’nde yer alan haberde, Belçika’nın baskının ardından Fransa’daki Kürt kurumuna da operasyon yapıldı. Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne operasyon yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.

23 Nisan sabahı saat 06.00 sıralarında Paris bölgesinde yer alan Drancy banliyösünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyelerinin evlerin eşzamanlı baskınlar yapıldı.

Fransa, geçtiğimiz haftalarda üç Kürt mülteciyi de illegal bir şekilde Türkiye’ye teslim etmiş ve tutuklanmalarını sağlamıştı.

İstanbul ve Ankara'da da operasyonlar oldu

Türkiye’de de operasyonlar oldu. İstanbul ve Ankara’da Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam Gazetesi çalışanlarına dönük bu sabah saatlerinde yapılan operasyonlarda dokuz kişi gözaltına alındı.

Ankara’da yapılan ev baskınında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan, İstanbul’da yapılan ev baskınlarında ise Esra Solin Dal, Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Doğan Kaynak, Erdoğan Alayumat ve Şirin Ermiş gözaltına alındı.