Ermenistan’da dört köyün iadesi kararına tepkiler

Ermenistan Azerbaycan ile vardığı sınır belirleme anlaşması çerçevesinde Tavuş bölgesindeki dört köyü Azerbaycan’a iade etmeyi kabul etmişti. Ülkede tepkiler ve tartışmalar sürüyor.

Ermenistan'ın iktidar partisi Sivil Sözleşme, muhalefetin öne sürdüğü, dört sınır köyünün Azerbaycan'a devredilmesini önleme amaçlı bir yasa tasarısını reddetti.

29 Nisan Pazartesi günü ise Başbakan Paşinyan ve diğer hükümet yetkilileri, Tavuş ilindeki Kirants köyünün sakinleri ile buluştu. 

Bölge sakinleri, sınırın ön haritasına göre, çok sayıda ev ve arazi ile yakın zamanda inşa edilen bir okulun sınırın Azerbaycan tarafına düşmesi nedeniyle, köylerinin Ermenistan ve Azerbaycan arasında  bölüneceğinden korktuklarını ifade etti.

Kirants sakinleriyle yaptığı görüşmede Paşinyan, hükümetin tüm sorunlara aşina olduğunu ve çözüm önerileri sunmaya çalışacağını belirtti.

Tavuş'taki protestolara katılan Ermenistan İttifakı milletvekili Garnik Danielyan ise 
'Köy ikiye bölünmüş durumda' dedi.

Tavuş'taki bazı sakinler, sınırlandırma işleminin ilan edildiği Nisan ayı ortasından bu yana, protesto gösterileri düzenliyor. Geçtiğimiz Cuma günü Kirants'ta düzenlenen bir protesto sırasında çıkan çatışmalarda iki polis memuru ve üç sivil yaralandı. 
Ayrıca başkent Yerevan’da da protesto gösterileri yapılıyor. 

Çeşitli medya kuruluşları da yetkililerin protestoları haber yapan gazetecilere karşı uyguladığı 'temelsiz saldırganlığı ve haksız şiddeti' kınayan iki ayrı açıklama yayınladı.

(Ajanslar, OC Media)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan