Azınlıklar hâlâ ‘hain’ ve ‘bölücü’

Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) geçen yıl, 10. sınıf tarih ders kitabındaki Süryanilere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı ifadelerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu yanlışın düzeltilmesi yönündeki talebini tekrarlardı. Ermeni, Rum ve Süryanileri ‘hain’ ve ‘bölücü’ olarak gösteren kitabın değiştirilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve hükümetin söz vermesine rağmen hâlâ okullarda okutuluyor.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

SÜDEF tarafından yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip’in geçen yıl kendilerine bir yazı gönderdiği ve 2012-2013 için hazırlanacak ders kitaplarında gerekli düzeltmelerin yapılacağının açık bir şekilde belirttiği dile getirilerek şu ifadelere yer verildi:

“Ancak bu eğitim döneminde çocuklara dağıtılan 10. sınıf tarih ders kitaplarına baktığımızda verilen sözlerin yerine getirilmediğini üzülerek görmekteyiz. Çünkü değişiklik yapıldığı iddia edilen bölümlerde; kelimelerde değişiklik yapılmakla birlikte yaklaşım ve anlayışta Süryanilere hâlâ ‘hain’ ve ‘işbirlikçi’ gözüyle bakılmaktadır. Dolayısıyla geçmişte çocukların beynine yerleştirilmeye çalışılan kin ve nefret tohumlarının günümüzde de ekilmeye çalışıldığına şahit oluyoruz.  Geçmişte yaratılan bu kin ve nefret tohumları ile büyüyen nesiller, Süryanilere her türlü baskıyı reva görmüş ve kendi ülkelerinde yaşamalarına izin vermemiştir.”

Her türlü baskıya rağmen, binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan ve yaşamı boyunca yarattığı değerlerle Süryanilerin insanlığa hizmet ettiğine dikkat çekilen açıklamada,  “Hayal mahsulü ve gerçek dışı bu söylemleri değerlerimize yapılmış bir hakaret olarak görüyoruz. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini istiyoruz” dendi.

Ermeni, Rum ve Süryaniler ‘dış güçlerin emrinde’

Öte yandan kitapta, Süryanilerin yanı sıra Ermeni ve Rumlarla ilgili nefret söylemi olarak tanımlanacak ifadeler de yer alıyor. Ermeni, Rum ve Süryaniler ‘hain’, ‘dış güçlerin emrinde’ ve ‘bölücü’ olarak gösteriliyor.

Lise ikinci sınıf öğrencilerine okutulan tarih kitabının 65 ve 66. sayfalarında ‘Osmanlı Devleti’nde Süryanilerin Durumu’ başlıklı bölümde Birinci Dünya Savaşı sürecinde özellikle Rusların ve Avrupalı devletlerin kışkırtmasıyla Süryanilerin ayaklandığı, başarılı olamayınca büyük çoğunluğunun Anadolu’dan ayrıldığı ifade ediliyor.

Yine 10. sınıf tarih kitabının 179. sayfasında ‘Ermenilerin Kışkırtılması ve Örgütlenmeleri’ başlığında Rusya’nın, Ermenileri kışkırtmak için propaganda yapmaya başladığı, bu propagandanın da Ermeniler üzerinde kısa zamanda etki gösterdiği anlatılıyor.

‘Ermenilerin Çıkardığı Olaylar’ başlığı altında, Ermenilerce, ayaklanmalar çıkartıldığı, Osmanlı Devleti’nin isyanı bastırma çabalarının, Avrupa’ya “Ermeniler katlediliyor” diye duyurulduğu ifade ediliyor.

Ülkenin her tarafında Ermeni okullarının olduğu ve bu okulların Ermeni çeteleri tarafından cephane deposu ve karargâh olarak kullanıldığı da çocuklara öğretilen ‘tarihsel gerçekliler’ arasında.