Barzani: Kanaatimce PKK hala Öcalan’a bağlı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ‘PKK’nın silahtan vazgeçmesi gerekir’ diyor, sorunun çözümü için barışçıl yolları öneriyor.

Milliyet gazetesinden Hasan Cemal Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Hasan Cemal görüşmeyi bugün gazetesinde yazdı.

Barzani; siyasal bir iradenin gerektiğine dikkat çekerek “PKK sorunun bir tarafı... Burada bir irade lazım, siyasi bir irade... Silaha başvurmadan, barışçıl yollardan sorunu çözmeye yönelik bir irade... Kürt sorununun çözümüne yönelik bu irade hâlâ çıkmış değil. Ama biz sorunun barışçıl yollardan çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Barzani hem PKK içinde hem de Ankara’da barış isteyenlerin yanında durduklarını söylüyor.

Barzani önce ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek Kürt sorunun derine indiğine dikkat çekiyor.Türkiye’nin anadilde eğitimden kaçınmaması gerektiğini söyleyen Barzani, “Bir ateşkesle birlikte, en kolayından küçük adımlarla başlayacak bir yol haritası, bir süreç... Kolayından zoruna doğru zaman alacak bir süreç...” dedi.

Barzani Öcalan ve Oslo sürecine dair şunları söylüyor: “Özellikle Türkiye’de yazılanlara, yine kamuoyundaki havaya, Kürtlere bakınca... Böyle bir barış sürecinde Öcalan’ın rol alabileceğini görmekteyiz. Kanaatimce PKK hâlâ Öcalan’a bağlı... Hava öyle ki, Öcalan’ın hâlâ etkisi var örgüt üzerinde... Ama iş pratiğe dökülünce, uygulamaya gelince ne olabilir, bilemiyorum tabii...”

Oslo benzeri bir süreç olmadığını söyleyen Barzani, üzerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Barzani açlık grevleri ile ilgili olarak ise “Aslında açlık grevleriyle mesajlarını vermişlerdir. Artık devletin de adım atması gerekir diye düşünüyorum. Kısacası mesajlar verildi, alındı bence... Açlık grevleri sona ersin. Buna karşılık devlet de olumlu bir cevap versin” dedi. 

Kategoriler

Güncel Gündem