Aradın da mı bulamadın?

Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz’a ve temyiz sürecinin beklenmesi gerektiğini söyleyen hükümet üyelerine tepki gösterdi. Orhan Dink, isyanını “Bu adalet ne zaman gelecek bize?” sözleriyle dile getirdi.

 

Orhan Dink, mahkeme başkanının ‘Örgüt yok diyemem, delil yok’ sözlerine tepki gösterdi: Peki ama sen iyi aradın mıbu örgütü de bulamadın? Bu kadar delil varken, taleplerimizi kabul ettin mi? Kamu görevlilerinin dosyaları ile bu davanın birleştirilmesi talebimiz başta olmak üzere taleplerimizi dikkate aldın mı?

Deliller saklandı, gizlendi

Bu soruşturmada deliller hep saklandı, imha edildi, gizlendi. Düşünün önemli bir siyasi cinayet işlenmiş. Poliste Yasin Hayal’in, Osman Hayal’in ve Hrant Dink’in telefon numarası var. Polis Yasin ve Osman Hayal’in cinayet günü nerede olduğunu cep telefonlarının kayıtlarına bakarak araştırmaz mı? Bunu bulmak birkaç saniyelik iş. Osman Hayal’in o gün Trabzon’da olduğu yalanı inandırılmak istendi.İfadeleri öyle aldılar. Ama avukatlarımız dosyadaki verilere bakınca gördüler ki, Osman Hayal cinayet günü İstanbul’daymış. Bu soruşturmanın nasıl yürütüldüğünü gösteriyor. Bu soruşturmanın başında Terörle Mücadele Şube Müdürü Selim Kutkan ve özel yetkili savcı Selim Berna Altay vardı. Ergenekon dosyalarında gördüm: Selim Kutkan 2009’da telefonla Ergenekon sanıklarına operasyon bilgisi verirken dinlemeye takılmış. Bu soruşturmayı yürüten adam bu. Sanık olabileceklere soruşturma yaptırdılar.

TİB kayıtları araştırılmadı

En son TİB’den gelen, ailenin çabasıyla bulduğumuz cinayet günü olay yerinde sinyal veren bazı cep telefonlarının sanıklarla görüşme yaptığına ilişkin bilgi var. Bu bile araştırılmadan nasıl örgüt için delil yok denir? Bu cinayetin öncesi de hiç tartışılmıyor. Abimin son iki yazısı delil niteliğindedir. Oraya bakın örgütü görürsünüz. Cinayetten sonra, savcılar bizi adliyeye çağırdı. Bütün aile, ben, Rakel, Arat, Delal, Sera gittik. Hepimiz Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz ve Levent Temiz’i kayda geçirdik. Ama savcılık usulen birinin bile ifadesini almadı.

Mahkeme Başkanı, duruşmalarda bizim taleplerimizi kabul etmiş olsaydı, delillerin peşine düşmüş olsaydı, şimdi vicdanı rahat olurdu. Vicdanım rahat değil diyor, merak ediyorum acaba benim gibi geceleri uykusuz mu kalıyor? O mahkeme ve başkanı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti adaletini temsil ediyor. Onlar bu davanın bu hale gelmesinden sorumludur. Cesur olsalardı her şey farklı olabilirdi.

Ermeni diye öldürüldü

Bu cinayet bir nefret suçu. Bugün savcı da mahkeme başkanına karşı konuşmuş. Ben onu da eleştiriyorum. Delil var diyor, örgüt buçundan ceza verilmeli diyor ama duruşmada “Dink Ermeni olduğu için öldürülmedi” dedi. Hrant Dink, Ermeni olduğu için öldürüldü. Bunu bütün Türkiye görmek zorunda. Dink Anadoluluydu, sosyalistti, iyi bir aydındı ama bütün bunların ötesinde, Ermeni diye öldürüldü.

Çekip gitmeyi düşünüyorum

 

Öte yandan Hrant Dink cinayetinin konuşulduğu Haber Türk'teki 'Türkiye'nin Nabzı' programınakonuk olan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise Eryılmaz'ın dava hakkındaki:

'Tartışma çok tehklikeli. Hüküm henüz kesinleşmedi. Bir karar kesinleşmeden, karar hakkında mütalaa yayımlamak doğru değil. Yargılamaları gittikçe medya ve toplum yapmaya başladı.

Cumhurbaşkanı, Başbakan açıklama yapıyor....Cumhurbaşkanı, Başbakan 'Yargıtay aşaması var' dediği zaman, Yargıtay üyelerinin yerine kendinizi koyun. 'Gerçekten çekip gitmeyi düşünüyorum. Ben çocuklarımı bu ülkede büyütmemeyi düşünüyorum. Çocuklarımın yüzüne bakamıyorum'  sözleri üzerine Orhan Dink programa telefonla bağlandı.

 

Dink; 'Gerçekten çekip gitmeyi düşünüyorum. Ben çocuklarımı bu ülkede büyütmemeyi düşünüyorum. Çocuklarımın yüzüne bakamıyorum' dedi.

 

Mahkeme kararının tartışılmaması gerektiğini söyleyen Kocasakal'a tepki gösteren Orhan Dİnk 'İstihbarattan bahsedeceğim. Mahkeme örgüt bulamadı ya... İlk günlerde ifadeler alındı. Osman Hayal Trabzon'da diye. Bir yıl sonra bize dijital veriler geldi. Burada bizim ailemizin acılar içinde ortaya çıkardığı bir gerçek: Osman Hayal İstanbul'daymış. Bu delil gizlenmiş.

TİB verileri beş yıl sonra ortaya çıkmış. O verilerde kimse bir şey bulamadı. Yine bu ailenin çocukları bir şey çıkardı, orada bir sürü insan sanıklarla görüşüyormuş.' diyerek mahkemenin var olan delilleri de değerlendirmediğini hatırlattı.

 

Kategoriler

Güncel Dink Davası