Atalay: İmralı ile görüşmeler çok boyutlu devam ediyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, açlık grevlerinin sona ermesinin ardından İmralı ile diyalog sürecinin yeniden başlamasının söz konusu olup olmadığı konusunu değerlendirdi. Atalay, PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmelerin devam ettirilmesinin zaten gündemde olduğunu söylerken, “Türkiye’nin bu sorunlardan kökten kurtulması için çok boyutlu çalışmalarımızı sürdüreceğiz' dedi.

 

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Beşir Atalay şunları söyledi, “Bunları biz zaten yürütüyoruz. Ada ile görüşme konusu zaten bu olaydan önce de vardı biliyorsunuz, basına da yansıdı. İstihbarat birimlerimiz zaten görüşürler. Kongreden önce de bir görüşme olmuştu. Zaten kardeşi daha önce yine görüşmeye gitmişti. Bu çerçevede de yine bu şekilde bir gelişme oldu. Yani Türkiye’nin bu sorunlardan kökten kurtulması için çok boyutlu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı için AK Parti Genel Merkezi’ne girişte basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Yardımcısı Atalay, önemli açıklamalarda bulundu. Açlık grevlerinin başladığı günden itibaren hükümet olarak insani bir bakış açısı içinde olduklarını anlatan Atalay, sona erdirilmesi için değişik çabalar gösterdiklerini ifade etti.

'Açlık grevini yapanların yanında grevde olmayan kişiler de oldu'

Atalay, “Özellikle açlık grevleri devam ederken cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların durumunun iyi takibi noktasında Adalet Bakanlığı, doğrusu çok başarılı bir çalışma yürüttü. Adalet Bakanlığımızı doğrusu tebrik ediyorum. Yani açlık grevini yürüten hükümlü ve tutukluların takibinde, odalarında yalnız kalmaması için grevde olmayan kişiler de oldu. Türlü organizasyonlar yapıldı. Sağlık konusunda çok ciddi bir çalışma yapıldı. Sağlık Bakanlığımızla da işbirliği yapıldı. İyi bir koordinasyonla bu süreç bu şekilde atlatılmış oldu. Yani şundan memnunuz doğrusu açlık grevleri süresince bir hayat kaybının olmaması çok önemliydi. Şu anda da açlık grevleri yapan hükümlü ve tutukluların sağlık kontrolleri yapılıyor. Kalıcı bir sorun olmaması için elden gelen çaba gösteriliyor. Hükümet olarak bu konularda daima sorunun çözümü için bütün boyutlarını göz önünde tutuyoruz. Çok boyutlu bakıyoruz, bu olayda da böyle olmuştur. Biz açlık grevlerinin sona erdirilmesinden memnunuz.” diye konuştu.

“Başbakanımızın bu konularda çok ileri açıklamaları olmuştu”

İmralı ile yeni bir diyalog süreci başlamasıyla ilgili olarak ise Atalay, şöyle konuştu: “Biz bu konuları yürütürken gerek terör gerek Kürt meselesi ve irtibatlı konulara bakarken daima çok boyutlu baktık. Demokratik ve insan haklarını hep ön planda tuttuk. Bütün boyutlarını iyi anlamaya çalıştık. Şu anda da bu devam ediyor. Geliştirdiğimiz bütün politikalar bu yönde değerlendirilebilir. Esasen 30 Eylül’deki büyük kongremiz öncesinde Başbakanımızın çok ileri açıklamaları olmuştu. Yani bu sorunlarının çözümü konusunda yeni enstrümanların da devreye sokulacağı, 2023 vizyon kitapçığımıza iyi bakılırsa 63 yeni reform unsuru içinde bu yönde çok önemli şeyler var. Farklı dille savunma ile ilgili hususlar da vardı, başka şeyler de vardı. Bunları biz zaten yürütüyoruz. Ada ile görüşme konusu zaten bu olaydan önce de vardı biliyorsunuz, basına da yansıdı. İstihbarat birimlerimiz zaten görüşürler. Kongreden önce de bir görüşme olmuştu. Zaten kardeşi daha önce yine görüşmeye gitmişti. Bu çerçevede de yine bu şekilde bir gelişme oldu. Yani Türkiye’nin bu sorunlardan kökten kurtulması için çok boyutlu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada somut, spesifik şeyler söylemek istemiyorum, ama esasen durmayan o çalışmalarımızın devam edeceğini, yine devam edeceğiz.”

Avukatların İmralı ile görüşmesinde bir gelişme olup olmadığına ise Atalay, “O konuda Adalet Bakanlığı’na başvurun. Bazı sorunlar var, biliyorsunuz. Adalet Bakanımız da onu açıkladı. Yani bu süreçte o konuda bir adım atılmadı. Ama o yönde bir talep vardı, ama avukatları yerine kardeşlerinin görüştürülmesi tercih edildi.” ifadelerini kullandı.

'İyi niyetli bakış açısı bekliyoruz'

Açlık grevleri İmralı ile görüşmeleri sekteye uğrattığı yönündeki bir soruya da Atalay, şöyle cevap verdi: “Burada iyi niyetle bakış ile Türkiye’nin bu sorunlardan kurtarılması için çalışıyoruz. O iyi niyetli bakışı da bekliyoruz. Ne zaman çözüm için ileri adımlar atılsa sabote edici bazı gelişmeler daima oldu. Son yıllarda bunu daima gözlemledik. Umarım o bir daha olmaz ve çalışmalarımızı daha verimli yürütürüz.”

‘Çözüm için daha umutlu musunuz?’ şeklindeki bir soruya Atalay, kolay ifadelerin kurulacağı bir durumun olmadığını, çalışmak gerektiğini söyledi. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani hemen tekil bir olayla bu kadar kapsamlı sorunların değerlendirmesi yapılmaz. Aynı kararlılıkla şunu ifade ediyorum. Daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları, vatandaşlarımızın tamamını daha fazla sahiplenme ve iyi niyetli bakışlarla Türkiye’yi bu sorunlardan inşallah kurtarırız. Yolumuza devam etmek istiyoruz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye