Hristofyas kurtarma paketini gözyaşlarıyla kabul etti

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 6. lideri Dimitris Hristofyas’ın, ekonomik krizden çıkmak amacıyla AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin (Troyka) önerilerini ağlayarak kabul ettiği belirtildi.

Kıbrıs gazetesi Politis’in manşetine göre Troyka heyetiyle Brüksel’deki otel odasında görüşmeleri yürüten Hristofyas’ın, Troyka’nın 2014 yılında maaşlarda yapılacak kesintilerin artırılması isteğiyle ilgili bilgi alırken kalbi sıkıştı. Gazete, Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus, Troyka’nın Eşel Mobil (otomatik maaş artışı) ödeneğinin yüzde 50’sinin kaybedildiğini söylediğinde Hristofyas’ın ağladığını, Haralambus’un da ağlayarak cevap verdiğini yazdı. Gazete, Haralambus’un Rum medyasına “Biz bitirdik, eve gitme zamanı” derken de ağlamaya devam ettiğini kaydetti.

İlk kredi 2013’te gelecek

Kıbrıs Cumhuriyeti, AB Destek Mekanizması’ndan kredi geri ödemeleri için küçük dilimler halinde kredi alımına başlayacak. Rum Yönetimi’ne 4 yıllık tahvillerin ödemesi için 1.4 milyar euro’luk ilk büyük kredi dilimi 3 Haziran 2013’te verilecek. Yine borç ödemeleri için 700 milyon euro’luk ikinci dilim 4 Temmuz’da verilecek. Rum ekonomisinin kurtuluşu için gerekli miktarın ise 18 milyar euro’yu bulacağı kaydedildi. Bu yardım ile bankalara ve Rusya’ya borç ödemesi yapılacak, kamu açıkları kapatılacak.

Kamuda ve KİT’lerde maaşların 2013’te ortalama yüzde 5.3; 2014’te de yüzde 10.1 azalacak olması nedeniyle ülkede sendikaların savaşa hazırlandığını belirtildi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ayrıca özelleştirmeler hızlandırılacak, emeklilik yaşı 62’ten 63’e çıkarılacak ve kamuda emekli olanın yerine memur alınmayacak.

(Milliyet)

Kategoriler

Güncel Dünya